Abusos sexuals
Societat Successos 10/03/2023

Un jutjat d'Inca processa l'exrector de Can Picafort per presumptes abusos sexuals

El 2016 ja va ser condemnat per un altre cas

ARA Balears
2 min
L’exrector de Can Picafort, Pere Barceló, a punt d’entrar en els jutjats a declarar i defensar-se de les acusacions de pederàstia.

PalmaUn jutjat d'Inca ha investigat i processat per presumptes abusos sexuals l'exrector de la parròquia de Can Picafort, Pere Barceló, que el 2016 ja va ser condemnat per un altre cas. Segons fonts judicials, aquest nou cas es remunta a un període entre el 2008 i el 2010, quan la víctima acudia a catequesi amb el sacerdot, que va sortir de la presó l'agost passat.

Barceló va ser condemnat el 2016 a sis anys de presó per un delicte continuat d'agressió sexual. Va confessar haver abusat sexualment i de manera reiterada, entre el 1997 i el 1998, d'una escolana que llavors tenia deu anys.

El sacerdot havia estat destinat el juny de 1996 a exercir el seu ministeri com a rector de l'església de l'Assumpció de Maria. A principis del 1997 va entaular relació amb la víctima quan ella acudia a catequesi de manera regular i realitzava labors d'escolana amb un altre grup de menors. La jove va relatar davant el Tribunal la seva experiència entre llàgrimes i, visiblement afectada, va recordar com el 1998 va ser violada en més de deu ocasions mentre li tapava la boca i la subjectava fortament perquè no pogués moure's ni escapar.

Ja a l'estiu del 1997, l'eclesiàstic va ser sorprès quan en el sofà de la parròquia abusava de la menor, moment en el qual no va ser denunciat. A principis del 1998 va portar novament l'escolana a la seva habitació i la va violar fins en deu ocasions. No va ser fins al 27 de novembre del 2012 quan la jove, ja major d'edat, va denunciar els fets davant la Guàrdia Civil de Santa Margalida: "Ho vaig amollar perquè ja no podia més", va explicar. En el judici, l'acusat va assegurar que estava "totalment penedit" i va acceptar la pena de sis anys de presó, enfront dels 42 anys de presó que sol·licitava la Fiscalia inicialment per a ell. Durant el judici, l'inculpat va manifestar que "un ha de ser una mica millor" i va desitjar "el millor a ella i a la seva família".

El març del 2011, el Bisbat de Mallorca va suspendre cautelarment Barceló després que conegués el cas. L'Església, que va indemnitzar la víctima abans del judici, va impulsar un procediment canònic paral·lel que va concloure abans que la via penal i va desembocar en la màxima pena canònica: l'expulsió de l'estat clerical.

stats