Discriminació del català

Les vulneracions lingüístiques augmenten un 10% al País Valencià el 2023

Les entitats cíviques afirmen que cada dia hi ha "desenes o fins i tot centenars” de discriminacions que no es denuncien

Ara
2 min
Els representants de les entitats que han elaborat l'informe 'Drets Lingüístics 2023' a les portes de la Sindicatura de Greuges a Alacant.

ValènciaLes vulneracions dels drets lingüístics al País Valencià han augmentat gairebé un 10%. Això és el que denuncia l'informe Drets Lingüístics 2023 que han elaborat 15 organitzacions cíviques i sindicals i que han lliurat aquest dilluns a la Sindicatura de Greuges.

Segons aquestes entitats, entre les quals hi ha associacions com Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, la Plataforma per la Llengua o la Intersindical Valenciana, les dades revelen que al País Valencià es rep una queixa cada tres dies. "Pensem que aquest augment és degut al fet que la gent està perdent la por de denunciar quan pateix una vulneració lingüística", ha apuntat Alexandra Usó, presidenta d'Escola Valenciana.

Tot i l'augment de denúncies, Usó ha assegurat que al País Valencià cada dia "es produeixen desenes o fins i tot centenars de vulneracions lingüístiques" de les quals no hi ha cap constància documental.

L'informe, que recull 132 casos, també destaca l'augment de denúncies al sud del territori. A més, de la seva anàlisi es desprèn que la majoria de les vulneracions registrades les duen a terme les administracions públiques, ja siguin ajuntaments, universitats, diputacions, mancomunitats, empreses públiques, conselleries, ministeris o cossos de seguretat de l'Estat. D'aquestes, un important nombre tenen lloc en l'àmbit de la sanitat.

Una altra dada rellevant del document és la constatació que hi ha una diferència en el gènere de les persones que pateixen les discriminacions i són les dones qui més vulneracions han denunciat. 

Davant aquesta situació, les entitats i sindicats, que han aprofitat la celebració del Dia dels Drets Lingüístics del País Valencià per presentar el document, han insistit a demandar al Consell que legisli per crear un marc jurídic que garanteixi la igualtat lingüística i que treballi conjuntament amb els governs de Catalunya i les Illes Balears per impulsar un pla de cooperació en els àmbits de la llengua i la cultura.

Els portaveus de les entitats que han elaborat l'informe 'Drets Lingüístics 2023', reunits amb representants de la Sindicatura de Greuges a Alacant.
stats