Societat 04/12/2021

Els vuit joves en guerra contra el fems de les platges i boscos de Mallorca

L'associació Mar Inquieto compleix diumenge dos anys i en aquest temps els membres ja han recollit 2.700 quilos de residus

2 min
Alguns dels membres de Mar Inquieto.

PalmaL'objectiu principal de Majo Restrepo i Luisa Vanrell quan varen crear Mar Inquieto a final del 2019 era netejar cada setmana punts concrets de la costa, especialment de Calvià i Palma, on viuen. De seguida, però, decidiren actuar a més llocs i començaren a fer net boscos on hi ha "molt de fems" que es pot veure "a simple vista", segons explica Marc Rosell, un dels vuit membres de l'associació. El grup de joves –cap té més de 30 anys– que ha declarat la guerra contra els residus ja n'ha recollit 2.700 quilos d'ençà que es va fundar, a més de retirar 56.500 llosques, 4.600 taps i 295 mascaretes sanitàries. Diumenge celebren el segon aniversari a la platja de Portals Vells.

Des que varen impulsar la iniciativa, els integrants només han faltat a la cita setmanal per netejar durant els mesos de confinament i els dies de molt mal temps. Les actuacions s'han focalitzat a l'entorn de la costa de Palma i Calvià, però els joves també han anat a Son Serra de Marina (Santa Margalida) i a Valldemossa. Cada vegada que han sortit han rebut l'ajuda de diferents voluntaris.

A l'estiu, a més, el grup es va constituir com a associació, amb la intenció de fer educació ambiental a les escoles. "Volem donar prioritat a aquest factor; recollir fems està molt bé, però, si no cream conscienciació especialment entre el jovent, no posarem fi al problema", reflexiona Rosell. Enguany el grup ja ha fet un taller a l'IES Bendinat i en una classe del grau en ciències de l'activitat física i de l'esport de la Universitat de les Illes Balears. "Una professora es va interessar pel nostre projecte i ens ho va demanar", comenta el jove.

L'acte de celebració de diumenge començarà a les 10 h a la platja de Portals Vells. Hi participaran diverses empreses locals que han donat suport a Mar Inquieto des del principi, com ara Med Gardens, Vegan Food, CleanWater.org, Noctiluca i Pecolo, una aplicació mòbil que vindria a ser l'Amazon de les botigues de proximitat.

Cadascuna farà una xerrada de cinc minuts per presentar els seus projectes i devers les 11 h començarà la recollida de residus, que durarà una hora i mitja. Tot seguit, es dedicarà mitja hora al procés de separació per després reciclar les restes. Rosell explica que a les 13 h es farà un berenar amb el suport de l'Ajuntament de Calvià. Els organitzadors recomanen dur guants reutilitzables i mantenir la distància.

stats