Societat 18/01/2023

Vuit empreses s'han presentat al concurs per construir el nou hospital de Son Dureta

La Conselleria de Salut encara no té data d'inici de l'obra, però preveu que la licitació s'adjudiqui provisionalment la setmana que ve

2 min
El Govern sospira per reconvertir l’antic hospital de Son Dureta en una residència per a majors, però no té la titularitat de l’edifici.

PalmaLa Conselleria de Salut encara no té data per a l'inici de les obres del que serà el nou hospital de Son Dureta, però preveu que la licitació per a l'obra es resolgui provisionalment la setmana que ve, segons ha avançat la consellera Patricia Gómez aquest dimecres des del complex sanitari. Seguidament, s'obrirà un període per a recursos i, després, es resoldrà definitivament la convocatòria.

Per a aquest projecte d'obra —un dels més importants del Departament de Salut per la seva envergadura— s'han presentat vuit ofertes, la majoria en la fórmula d'UTE (Unió Temporal d'Empreses) "i n'hi ha unes quantes de mallorquines", ha detallat Gómez, tot remarcant que el pressupost és de 90 milions d'euros i es generaran un miler de llocs de feina, entre directes i indirectes.

L'edifici modular (de més de 35.000 metres quadrats) s'ubicarà on hi havia els edificis que acollien les consultes externes i l'hospital maternoinfantil, que s'esbucarà. La licitació per a les obres d'esbucament continua oberta. Una vegada resolts els dos contractes, Salut presentarà el projecte arquitectònic definitiu. Pel que fa a la residència, la consellera ha assegurat que les obres, que van començar el maig de l'any passat, "van a bon ritme". El centre oferirà 120 places per a persones amb gran dependència i donarà feina a un centenar de treballadors.

Quant a les instal·lacions i la cartera de serveis del nou hospital, les previsions de la Conselleria és que el complex tingui una àrea d'hospitalització de 450 llits destinada a convalescència i rehabilitació, cronicitat avançada i demències amb trastorns de conducta; una àrea ambulatòria que inclouria les consultes externes, una unitat de rehabilitació cognitiva i funcional (120 places), un hospital de dia rehabilitador (30 places) i un centre ocupacional per a persones amb trastorns de salut mental (20 places), i una àrea de suport clínic assistencial, amb una unitat de radiologia, una farmàcia i un laboratori.

Augment de la cronicitat

Per al Govern, aquest complex és la resposta més important que, a escala d'infraestructures, tira endavant per fer front a l'increment de la incidència de les malalties cròniques que es preveu per a les properes dècades. Ara com ara, el 15% de la població té més de 65 anys i el 2029 aquest percentatge ascendirà fins al 22%. El 68% dels ingressos hospitalaris estan relacionats amb la cronicitat i gairebé la meitat dels malalts amb alguna malaltia crònica avançada estan ingressats als hospitals d'aguts, que no donen una resposta integral a les seves necessitats.

stats