Societat 19/04/2018

El nou hospital Son Dureta tindrà 542 llits i costarà 120 milions d'euros

El futur edifici s'ubicarà a l'emplaçament dels blocs maternoinfantil i de consultes externes

Ara Balears
4 min
El Govern sospira per reconvertir l’antic hospital de Son Dureta en una residència per a majors, però no té la titularitat de l’edifici.

PalmaEl nou complex sociosanitari que es construirà en el recinte de Son Dureta disposarà de 542 llits hospitalaris distribuïts en habitacions especialment dissenyades per garantir el benestar dels pacients durant estades que podran anar des de 30 dies fins a tres mesos de mitjana, durant les quals rebran tractaments i cures adreçades especialment a l'estabilització de la seva malaltia, la rehabilitació i la recuperació de l'autonomia personal.

Aquest dijous surt a licitació el concurs d'idees per seleccionar el projecte arquitectònic que es durà a terme en el recinte. Ho han explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patrícia Gómez, durant la presentació del pla funcional a partir del qual s'ha tret a licitació, que té un valor estimat de 4.185.972 euros.

La presidenta Armengol ha indicat que el projecte del nou Son Dureta és "ambiciós però també realista" i ha destacat el caràcter "emblemàtic" del recinte, que ara es recupera, així com el lligam sentimental que té per a molta gent. Així mateix, ha valorat que el pla funcional dels dos edificis d'ús sanitari que tindrà Son Dureta "s’ha elaborat pensant en la planificació de les necessitats del futur". Per la seva banda, la consellera Gómez ha destacat el fet que els usuaris "hi podran ingressar des d'Atenció Primària, hospitals o residències i això els evitarà haver de passar pels serveis d'urgències”.

A més, han anunciat que, també de manera imminent, es licitarà l'obra per esbucar els blocs maternoinfantil i de consultes externes, on s'ubicarà un nou edifici.

El pla funcional elaborat pel Servei de Salut de les Illes Balears preveu la construcció d'un edifici nou de llarga estada i la remodelació de l'edifici semicircular per a ingressos de mitjana estada. Els dos blocs acolliran tot un conjunt de serveis especialment adreçats a persones amb malalties cròniques diagnosticades que no requereixen tractaments invasius ni alta tecnologia, sinó que obtenen més benefici de cures i serveis de rehabilitació i estimulació cognitiva que els permetin recuperar autonomia personal i qualitat de vida.

Edifici A: 300 llits

Concretament, l'edifici semicircular tindrà una superfície aproximada de 33.000 metres quadrats i un cost estimat de 50 milions d'euros i albergarà un centre de mitjana estada amb 300 llits en habitacions dobles d'ús individual amb bany adaptat. A més, la unitat d'hospitalització disposarà d'una sala per a pacients i familiars.

Estarà destinat a la convalescència de pacients, generalment amb malalties cròniques, que necessiten tractament, cures o rehabilitació en un centre de mitjana estada com a conseqüència d’una descompensació, després d’una intervenció traumatològica o per la necessitat d'atencions del servei de neurorehabilitació.

També es preveu que s'hi atenguin pacients amb malalties respiratòries cròniques avançades que hagin sofert una descompensació i necessitin cures o rehabilitació en un centre de mitjana estada i pacients crònics o oncològics que requereixin un ingrés per controlar els símptomes.

Les 300 habitacions de l'edifici A es distribuiran de la manera següent: Unitat de Convalescència i subaguts (120 llits); Unitat d'Ingrés Directe des d'Atenció Primària per a pacients crònics avançats (60 llits); unitat de Rehabilitació d’Ortogeriatria (30 llits); Unitat de Neurorehabilitació (30 llits); Unitat de Cures Pal·liatives (30 llits) i Unitat de Respiratoris Crònics (30 llits).

Així mateix, l'edifici albergarà un hospital de dia; la Unitat de Demència amb Trastorn de Conducta, per a pacients amb demència associada a patologies com el Pàrkinson o la malaltia de Huntington, que necessitin ingrés per al control de la malaltia; la Fundació Banc de Sang i Teixits i un espai destinat a associacions i altres serveis.

Edifici de 242 llits

L'edifici de nova construcció tindrà una superfície de 35.000 metres quadrats i un cost estimat de 55 milions d'euros i albergarà un centre de cures especials de llarga estada per a persones amb malalties cròniques i dependència elevada que necessitin ser ingressades per rebre cures complexes continuades que no poden ser proporcionades al domicili.

Disposarà de 242 llits amb dimensions i comoditats adequades per als pacients i els familiars, d'acord amb l'estada mitjana, que oscil·la entre els dos i els tres mesos. Les unitats d'hospitalització seran habitacions dobles amb ús individual i bany adaptat. Cada unitat disposarà d'una sala comuna per a pacients i familiars. També hi haurà una unitat d'estimulació cognitiva; una àrea ambulatòria amb consultes externes per valoració integral, tractament i cures; un espai de rehabilitació i un hospital de dia avaluador i terapèutic per a pacients amb problemes de mobilitat o d'autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d'una atenció ambulatòria que doni prioritat a la recuperació funcional.

A més dels recursos destinats a atendre les necessitats de les persones amb malalties cròniques, el projecte inclou un centre de salut, que atendrà una població estimada de 20.000 persones, i un SUAP (Servei d’Urgències d’Atenció Primària), que donarà assistència a prop de 120.000 persones.

El centre de salut disposarà, entre altres coses, de 14 consultes de medicina familiar i comunitària, 12 consultes d'infermeria familiar i comunitària, tres consultes de pediatria, tres consultes d'infermeria pediàtrica, una sala de cirurgia menor i una unitat d'atenció a la dona.

Al costat d’aquest nou edifici, que disposarà de dues plantes soterrades d’aparcament gratuït amb 560 places, s'hi preveu un passadís de zona verda, de 50 metres d’amplada, que connectarà directament amb el bosc de Bellver des del carrer d’Andrea Doria.

Pla estratègic d'atenció a la cronicitat

La remodelació del recinte hospitalari de Son Dureta s'emmarca en el Pla estratègic d'atenció a la cronicitat, amb el qual el Govern vol millorar l'atenció a les persones amb malalties cròniques i la gent gran en situació de dependència, col·lectius que augmenten com a conseqüència de l'envelliment de la població. Cal assenyalar que actualment un 15,3% dels ciutadans tenen més de 65 anys i l'any 2029 aquesta proporció s'incrementarà fins al 22%.

Per millorar l'atenció, el Pla estratègic d'atenció a la cronicitat, elaborat amb la participació de professionals i pacients, ha previst un canvi en els circuits assistencials així com una important inversió en recursos humans, formació i infraestructures. Una d'aquestes infraestructures serà Son Dureta, la reforma del qual s'executarà durant més d'una legislatura, amb un cost estimat de 120 milions d'euros.

stats