Societat 30/11/2023

Vox calcula que entre el 25% i el 40% dels centres educatius se sumaran al pla pilot lingüístic

El partit d'extrema dreta demana al Govern destinar 20 milions d'euros l'any 2024 per implantar l'elecció de llengua

2 min
Una aula d’una escola a Mallorca.

PalmaVox calcula que entre un 25% i un 40% dels centres educatius públics i concertats de les Balears se sumaran al pla pilot per implantar l'elecció de llengua el curs 2024-2025, segons han informat fonts del partit a l'ARA Balears. Cal recordar, però, que l'elecció de llengua al primer ensenyament serà obligatòria a partir del curs vinent, El partit d'extrema dreta compta amb l'adhesió "de l'escola concertada", però també espera que s'hi sumin "bastants centres públics". Aquest percentatge, asseguren, s'ha calculat "a partir de diàleg amb els sindicats i patronals majoritàries del sector".

Aquesta informació es coneix el mateix dia en què Vox ha presentat una esmena al respecte als pressupostos de l'Executiu, que estan en fase de tramitació parlamentària. El partit exigeix que s'incrementi la partida destinada a educació en 20 milions d'euros per finançar aquest pla en el primer quadrimestre del curs vinent. "El PP està governant sense majoria absoluta", ha advertit la portaveu del grup de Vox, Idoia Ribas: "Necessita arribar a acords per poder tirar endavant les seves iniciatives". En aquest sentit, ha assegurat que l'extrema dreta farà valer els seus set vots. La formació torna a deixar en dubte que el PP, si no es doblega a aquesta exigència, pugui tirar endavant els primers comptes del mandat de Marga Prohens.

Les mateixes fonts de Vox asseguren que l'import ofert "és molt aproximat" i només engloba de setembre a desembre de 2024. "Inclou les despeses d'incorporar els docents necessaris per a les matèries cientificotècniques i també les obres i intervencions per augmentar les ales o donar utilitzat a espais que ara no s'empren com a classes".

"Si vol pau educativa, que el pla pilot funcioni"

Ara per ara, Educació encara no sap com implantarà el pla pilot ni què costarà. Tampoc ha donat a conèixer cap previsió de quants centres s'hi sumaran. Ara bé, Vox assegura que "tan aviat com els centres que s'hi vulguin adherir ho comuniquin, la Conselleria s'haurà de posar a fer feina". La mateixes fonts llancen a una advertència al conseller Vera: "Si vol pau educativa, que el pla funcioni". Així mateix, assenyalen que, malgrat que Vox "està d'acord" amb la implantació voluntària, si els centres no s'hi adhereixen "s'hauran de prendre mesures com fer-ho obligatori, per garantir els drets de tots els alumnes". Davant el compromís del conseller Vera que el pla serà d'adhesió voluntària, Vox és clar: "El PP va firmar un acord amb nosaltres, però els qui governen són ells. És el seu problema fer efectiu el que es va fixar". De fet, l'acord de governabilitat estableix el compromís d'estendre el dret a triar la llengua "a la resta d'etapes educatives abans d'acabar la legislatura".

stats