Successos

Almenys quatre víctimes mortals i 19 desapareguts en el virulent incendi d'un edifici a València

Els bombers continuen treballant per mitigar el foc des de l'exterior de l'immoble

6 min
Detall de l'estat en què ha quedat l'edifici

ValènciaUn virulent incendi ha calcinat un edifici de catorze plantes al barri de Campanar de València i ha provocat unes imatges dramàtiques, ja que els bombers han hagut de rescatar alguns veïns d'entre les flames. A primera hora del matí, els equips d'emergència continuen treballant per tal d'apagar el foc i ja no es veuen flames des de l'exterior. Tot i això, segueixen refredant l'edifici i encara no han pogut accedir dins l'immoble. El balanç provisional del Servei d’Emergències de la Generalitat Valenciana apunta que hi hauria quatre víctimes mortals "no identificades", segons les imatges proporcionades per un dron. Fonts municipals han afegit que encara hi ha 19 desapareguts –les famílies no s’han pogut posar en contacte amb ells– i han confirmat catorze ferits, la meitat d'ells bombers que participaven en les tasques d'extinció. Segons ha assegurat el president de la Generalitat Valenciana, 6 dels ferits continuen hospitalitzats, tot i que "no es tem per la seva vida". Per l’elevada xifra de desapareguts, Emergències no descarta que hi pugui haver més víctimes mortals.

El foc es va declarar ahir al voltant de les 17.30 hores per causes que encara es desconeixen i va propagar-se ràpidament per la façana de l’edifici fins a consumir-lo del tot. A l’immoble hi havia prop de 138 pisos dividits en dos blocs.

Fins al lloc dels fets s'han desplaçat 22 dotacions de bombers i s’han activat quatre ambulàncies. L’immoble afectat, de menys de vint anys, és a l’encreuament de l’avinguda del Mestre Rodrigo i el carrer Poeta Rafael Alberti. Entre les persones ferides hi ha nou homes d’entre 25 i 57 anys, quatre dones d’entre 27 i 81 anys i un menor de 7 anys. “Tret de dues dones que han estat donades d’alta in situ, la resta han estat traslladades a diferents hospitals”, ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències.

Els bombers han treballat des d'un inici per apagar el foc i rescatar els veïns que havien quedat atrapats per les flames. Durant la tarda s’han viscut escenes dramàtiques, com ara la d’alguns residents refugiats als balcons mentre el foc devorava l’edifici rere seu. Ha sigut el cas d’un home i una dona que han pogut ser rescatats després de molta estona amb una maniobra que els bombers han fet amb dues grues: mentre amb una controlaven el foc a les plantes inferiors, amb l’altra s’acostaven per evacuar-los. Els bombers també han habilitat matalassos inflables perquè els veïns dels pisos més baixos poguessin saltar i escapar-se del foc. 

El revestiment i el vent

L’incendi ha sorprès per la seva ràpida propagació, i tot i que encara es desconeixen tant les causes del foc com el motiu de la seva expansió, experts i alguns veïns han posat en el punt de mira el revestiment de l’edifici, construït el 2005, i les fortes ratxes de vent. 

La veu més autoritzada fins ara ha sigut la vicepresidenta del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de València, Esther Puchades, que a més va ser l’especialista que va peritar l’edifici ara cremat. En declaracions a la televisió pública À Punt recollides per Efe, l’especialista ha atribuït la voracitat de l’incendi al revestiment de poliuretà de la façana. Segons ha explicat, sota les peces d'alumini col·locades a la façana de l'edifici hi ha poliuretà, un producte "totalment inflamable" que, segons el seu parer, "és el que ha provocat l'expansió de les flames en menys de mitja hora". El fort vent que bufava a aquella hora a la ciutat, amb ratxes d’entre 50 i 60 quilòmetres per hora, també ha contribuït a la propagació. 

L'incendi ha provocat una enorme columna de fum, visible des de diversos punts de la ciutat. Entre les persones preocupades pel fum hi havia la Núria, una veïna de la zona que amb les seves tres filles i el seu marit han decidit passar la nit a casa d’uns amics. Amb les motxilles a les mans, han descrit a l'ARA que el fum era “molt penetrant": "Vivim en un edifici molt pròxim, i ens preocupa, sobretot per les xiquetes”, han dit. També ha destacat els efectes del fum el Juan, un altre veí de la zona, que ha recordat el fort vent que bufava a mitja tarda, quan s’han iniciat les flames. “Ara bufa més calmat, però abans ho feia molt fort”, ha dit. “Jo me n'he assabentat per les sirenes i al baixar m’ha impressionat molt, semblava de pel·lícula”, subratllava.

"Tinc la filla a dins"

Al tancament d'aquesta edició, l’edifici continuava en flames tot i que ja eren molt menys vigoroses. També s’han deixat de sentir les petites explosions que s’havien produït durant tota la tarda. A poc a poc, el foc ha despullat un edifici que cada cop mostrava més el seu esquelet. Passada la mitjanit alguns veïns encara contemplaven la voracitat de les flames, i s'hi mantenien els efectius policials i els bombers.

Vicente, que vivia sol en un dels pisos calcinats, tornava de córrer quan s'ha trobat amb les espectaculars imatges de l’incendi. "És un malson, no comprenem com ha cremat tan ràpid, semblava una falla. Ens han de donar moltes explicacions", ha resumit a l'ARA. També ha agraït la feina del conserge que, segons ha detallat, "ha anat avisant porta per porta a tots els veïns que ha pogut". Com que no ha pogut accedir-hi a la seva vivenda, encara duia els pantalons d'esport i no portava ni cartera ni documentació. Aquesta nit la passarà a casa d'un amic.

A prop de l'edifici s'hi ha muntat un hospital de campanya i als baixos d'un local situat a cent metres de l'immoble en flames els veïns hi han habilitat un espai per recollir donacions de mantes i roba, així com aigua i aliments. “Alguns ixen quasi despullats, no han tingut temps per agafar res”, explicava a l'ARA Amàlia Corretgera, veïna del barri que dirigeix el centre Valientes, Creando Personas Fuertes, que està coordinant la iniciativa. Tots els afectats, però, ja estan reallotjats en hotels de la ciutat –han estat traslladats amb autobusos municipals– o passaran la nit amb familiars i amics.

"Tinc la filla ahí dins”

Fins als hospitals de campanya que s'han habilitat al voltant de l'edifici hi han anat alguns familiars dels veïns. Entre ells hi havia els pares d'una dona que passades les nou de la nit continuava desapareguda. "Tinc la filla ahí dins”, ha resumit l'home contenint l’emoció. Al costat d'ell, i agafada de la mà, hi havia la seva dona i mare de la desapareguda. Acompanyats de membres del Servei d’Emergència han abandonat les cadires habilitades per a les famílies, on feia més de dues hores que esperaven notícies. Quatre familiars de residents a l'immoble també observaven l’escena amb molta emoció, entre abraçades i llàgrimes. Prop d'ells hi havia diverses metges i infermeres voluntàries que s'havien desplaçat per "ajudar en tot el que faça falta".

Els bombers intentant rescatar veïns atrapats pel foc des dels balcons a València.

Entre les persones que Emergències ha informat que estan ferides, sis són bombers. Un ha patit una fractura al canell i com a mínim dos han estat atesos per cremades a les mans i inhalació de fum. Les unitats de crítics i cremats dels hospitals de València ja s'estan coordinant per a una potencial resposta, segons han explicat fonts de la conselleria valenciana de Sanitat a Efe. 

Emergència de nivell 2

El Centre de Coordinació d'Emergències ha elevat el Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana (PTECV) a situació 2. Els serveis d'emergència han demanat als ciutadans no acostar-se al lloc dels fets. L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha fet una crida als veïns d'altres zones de la ciutat a no acostar-se a l'edifici en flames per facilitar la feina dels equips de rescat. El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, s'ha mostrat "consternat" per l'incendi i ha assegurat que segueix els fets amb "molta preocupació". També s'ha demanat ajuda a la Unitat Militar d'Emergència (UME), que a les 22 h ha mobilitzat una columna de vehicles especialitzats per col·laborar en les feines contra l'incendi. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha mostrat "consternat" pels fets, i ja s'ha posat a disposició de Mazón i Catalá per a qualsevol ajuda que puguin necessitar. L’Ajuntament ha declarat dies de dol oficial, tot i que no s'ha precisat quants.

stats