Violència vicària

La violència vicària a judici: "La mare està morint cada dia"

Un home s'enfronta a presó permanent revisable per assassinar el fill a Sueca mentre parlava per telèfon amb la mare

ARA
3 min
L'acusat de matar el seu fill a Sueca durant la sessió d'ahir

Barcelona3 d'abril del 2022. Una mare divorciada deixa el seu fill d'onze anys amb el pare a Sueca, País Valencià. Segons ell, havia begut i van discutir: el nen no volia quedar-se amb ell. Així va fer-li saber a la seva mare via WhatsApp. La mare del nen va trucar-li, però quan el menor va despenjar el telèfon, el pare va etzibar-li diverses punyalades al coll. Així, tal com descriuen els escrits de les acusacions i va confessar ahir el mateix acusat, José Antonio, va matar "la persona que més estimava" la seva exdona mentre ella era a l'altra banda del telèfon. Aquesta setmana l'Audiència Provincial jutja l'agressor, per a qui les acusacions demanen la màxima pena prevista al Codi Penal espanyol, la presó permanent revisable.

Aquest dimecres familiars de la víctima han relatat el "calvari" que va patir la mare del nen durant molts anys: "La menyspreava, li deia gorda i porca". A més, també han explicat que un dia va intentar violar-la posant-li un ganivet al coll. Durant la sessió de dimarts, l'acusat també va reconèixer que no hauria matat el fill si no s'haguessin separat o si la mare hagués accedit a tornar amb ell. El fiscal del cas no va dubtar a subratllar la violència vicària del cas: "La mare està morint cada dia", va dir.

Una cosina de l'exparella que ha testificat en contra de l'acusat ha assegurat que, tot i que ella mai havia viscut en primera persona cap escena amb insults o agressions físiques, sí que havia vist com a ell li molestava que la seva dona fos feliç. En concret, ha relatat una escena d'un casament. Mentre la mare del nen reia i es divertia amb amics, ell la va "forçar" a marxar: "Vaig veure com la treia fora, com li molestava que ella fos feliç", ha exposat.

També ha explicat que l'acusat l'havia agafat pel coll en dues ocasions i que "moltes altres vegades" l'havia intentat forçar per mantenir relacions sexuals. Una altra familiar també s'ha expressat en la mateixa línia. "Aquest home sempre ha estat així: tenia enveja de tot i no podia veure-la somriure", ha dit. Tot i això, els testimonis han descrit la relació entre l'acusat i el menor com a "bona". "Estimava molt el seu pare. Era una relació normal entre pare i fill. Al seu pare l'estimava amb bogeria", ha assegurat la cosina.

Fora del testimoni dels familiars, aquest dimarts també han declarat dos agents de la Guàrdia Civil que van acudir al domicili on es va cometre l'assassinat. Aquests han explicat que quan van arribar es van trobar la mare i l'àvia "molt alterades" al portal. Van trucar a la porta i, quan ell es va deixar entreveure, un dels agents va detectar que tenia sang a les ulleres. El guàrdia civil va obrir la porta del tot i va entrar a la casa, on es van trobar al nen d'onze anys estirat a terra amb un ganivet clavat.

Desterrament

Tant l'acusació particular com el fiscal demanen la condemna de presó permanent revisable, així com que el tribunal desterri l'acusat de Cullera i li prohibeixi trepitjar o acostar-se a la localitat on resideix la seva exdona, durant els pròxims 35 anys. També demanen que la indemnitzi amb mig milió d'euros.

Durant el final del seu matrimoni, segons l'acusació particular, la dona hauria sofert diverses agressions des que el febrer del 2021 li va demanar el divorci. De fet, asseguren que en una ocasió, fins i tot, la va amenaçar amb una arma blanca. Al març la víctima va abandonar l'habitatge familiar i es va mudar a la casa dels seus pares a Cullera. L'11 d'agost d'aquell mateix any, un jutjat de Sueca va imposar a l'acusat una ordre d'allunyament de la mare de 200 metres, així com la prohibició de comunicar-se amb ella.

L'acusat nega haver agredit físicament a la dona. "Només vaig dir-li que no estava d'acord amb la separació, que s'ho pensés millor", va dir. Tot i això, sí que va reconèixer haver-li trucat de manera insistent quan ella va marxar cap a Cullera a viure amb els seus pares.

stats