Societat 10/06/2022

Una vintena de pobles de Mallorca ja diuen 'No i punt!' a les agressions sexistes

La festa dels quintos de sa Pobla donarà el sus aquesta temporada a la campanya per prevenir delictes sexuals

2 min
La campanya 'No i punt!' ja ha arribat a 17 municipis de Mallorca.

PalmaSa Pobla donarà el sus a la campanya del 'No i punt!' aquest 11 de juny i la seguiran Alcúdia, el proper dia 17, i Son Servera, el 18. Així, la festa dels quintos de sa Pobla serà la primera a acollir la paradeta del Consell de Mallorca contra les agressions sexistes aquesta temporada d'estiu, la primera de normalitat després de la pandèmia. Davant una possible allau de delictes sexuals, la directora Insular d'Igualtat, Rosa Cursach, ha assegurat que amb la campanya pretenen "estar preparats perquè això no passi". "Plantar aquest envelat és una manera dissuasiva de dir que no toleram aquestes agressions i una convidada a gaudir de la festa", ha afegit.

En total, ja són 17 els municipis que han demanat adherir-se a la campanya del 'No i punt!' i col·locar aquest punt d'informació a les seves festes i esdeveniments municipals. L'objectiu d'aquesta iniciativa és "detectar" els delictes sexuals, atès que, "maldament les noves generacions estiguin més sensibilitzades, aquestes agressions no baixen", ha declarat per la seva banda la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. "En els actes festius, volem actuar de manera més clara", ha afegit.

En cada un d'aquests punts hi haurà monitors per atendre qualsevol persona en relació amb agressions sexuals o actituds no desitjades, tant per part de les víctimes com persones alienes que n'hagin estat testimonis. Aleshores, ha explicat Cursach, s'activa el protocol, per mitjà del qual "els agents que participen en la festa –tant del municipi com del Consell– estan connectats per saber com han d'actuar davant una possible denúncia".

150 delictes sexuals el 2022

A banda d'això, en els casos més greus "hi intervenen les forces i cossos de seguretat de l'Estat i professionals sanitaris", ha mantingut la directora insular. En aquest sentit, Cursach ha recordat que en el primer trimestre del 2022 s'han detectat 150 delictes contra la llibertat sexual en el conjunt de les Balears, segons les dades del Consell General del Poder Judicial.

Amb la intenció de prevenir aquestes agressions, també es repartiran fullets amb informació adreçada a víctimes, testimonis i agressors, per tal de fer-hi partícips tots els assistents.

Guia del 'No i punt!'
  • Què fer en cas de patir una agressió? 1. Telefona a l'112 2. Avisa a algú en qui confiïs 3. Decideix si vols posar una denúncia
  • Què fer si veig una agressió? 1. Demana-li si necessita ajuda 2. Localitza algú de la seva confiança 3. No la deixis tota sola 4. Telefona a l'112 5. Aconsella-li que vagi a l'hospital
  • Recorda 1. No hi insisteixis 2. Res no justifica una agressió 3. Accepta els límits 4. Respecta les decisions 5. No te n'aprofitis 6. Escolta el teu entorn
stats