El govern espanyol demana a la Generalitat "que no li faci el joc" a Villarejo

Villarejo aclareix que l'Estat volia generar "necessitat de protecció" a Catalunya amb l'imam de Ripoll

4 min
Judici Villarejo

A l'espera que es pronunciï el president del govern espanyol o algun ministre, la seva delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, ha assegurat que l'excomissari José Manuel Villarejo "no té cap credibilitat" després que hagi vinculat el CNI amb els atemptats a Barcelona de l'agost del 2017. "Té una llarga trajectòria d'intentar sembrar ombres de sospita sense aportar mai proves", ha denunciat en una roda de premsa, on ha insistit que "les insinuacions no tenen base lògica ni material". "No hi ha més explicació que les ganes d'enredar", ha resolt. Cunillera també ha lamentat que des d'alguns sectors se li doni credibilitat i s'ha adreçat particularment al Govern per demanar que "no faci el joc" a l'excomissari perquè a Catalunya "no es necessita crispació". "Fins a quin punt volem fer gran una mentida i donar credibilitat a qui acusa sense proves?", ha demanat. També ha reclamat "respecte" a les víctimes i a la investigació que es va fer dels fets.

Després del terratrèmol que va generar ahir vinculant el CNI amb els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, l'excomissari José Manuel Villarejo ha tornat a fer unes declaracions aquest dimecres en què es reafirma en les seves paraules i denuncia que no li deixen tenir accés als seus arxius per demostrar la veracitat del que ha declarat. Villarejo ha remarcat que la intel·ligència espanyola tenia intenció de generar "necessitat de protecció" de l'Estat. Les institucions de seguretat espanyoles, ha dit, "treballen creant comandos ficticis", tot i que no amb la intenció de "provocar un atemptat", però sí "per donar l'aparença que Catalunya necessita la protecció de l'Estat". El problema, ha afegit, és que "se'ls en va de les mans quan l'imam mor i els nois no saben com reaccionar". L'excomissari s'ha dirigit a la premsa en sortir del judici del cas Tándem i allà ha assegurat que té les proves del que diu, però que el problema és que estan en mans de la justícia. "Estan als meus arxius, però no me'n fan còpia", ha assegurat. Fins i tot ha assegurat que ell se sent "molt identificat amb Catalunya" perquè reclama "un mínim de transparència" sobre què va passar el 17-A.

Les revelacions continuen portant cua a Catalunya. L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha lamentat no només que la Fiscalia no hagi iniciat investigacions d'ofici, sinó que s'hagin impedit comissions d'investigació al Congrés per aclarir la veritat sobre els atemptats del 17-A. "Hi ha coses que no ens agraden, i hi ha informació que s'està amagant", ha dit. El que va ser titular del departament el 2017 ha assegurat que "no hi ha hagut transparència" per part de l'Estat pel que fa als atemptats de Barcelona i Cambrils i ha qualificat de "sorprenent" el silenci d'aquestes institucions.

En aquest sentit, ha criticat que el govern espanyol, els altres partits i la Fiscalia encara no s'hagin pronunciat després de les declaracions de l'excomissari de policia i ha reclamat una investigació "a fons". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit que sempre s'ha mostrat molt prudent davant les declaracions de Villarejo, però que tant si és veritat com si és mentida el que diu cal una investigació per aclarir-ho. Una investigació que creu que hauria d'haver iniciat d'"ofici" la Fiscalia. Forn ha afegit que en qualsevol estat europeu democràtic això hauria estat així, però que a Espanya "no està passant res".

L'exconseller també ha dit que dies després dels atemptats van circular informacions per "atacar" el cos dels Mossos d'Esquadra, informacions que ha assegurat que sabien que provenien del ministeri de l'Interior. Ha afegit que cal demanar responsabilitat a tothom, a uns com a possibles autors de la "trama" i a d'altres per voler "rentar-se'n les mans". En aquest sentit, ha dit que espera una rectificació de Podem, ja que en cas contrari serien "còmplices" del silenci.

Puigneró creu que tot acabarà a la justícia internacional

En la mateixa línia s'ha expressat Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat, que ha avisat en una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE que els atemptats del 17-A acabaran a la justícia internacional en cas que l'Estat no investigui les revelacions de l'excomissari. "A veure si haurà de ser la justícia europea la que torni a treure els colors a la justícia espanyola per no haver investigat", ha dit. Puigneró ha reclamat una investigació, com ja va fer ahir el president, Pere Aragonès, i ha explicat que s'han posat en contacte amb els serveis jurídics de la Generalitat per estudiar els passos a seguir per forçar l'Estat a fer-ho, i ha repetit que si l'Estat s'hi nega el cas acabarà als tribunals internacionals. El vicepresident ha denunciat que "és preocupant que no hàgim sentit ningú del govern espanyol que contradigui" les declaracions del comissari Villarejo, perquè "si són certes són molt greus", i ha justificat en aquest sentit la petició de compareixença de l'executiu central.

Des de la seva conferència a Madrid, el president Aragonès ha assenyalat que les paraules de l’expolicia havien sigut “extraordinàriament greus” i ha considerat que, com a mínim, hi hauria d’haver una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats. Així mateix, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat aquest dimecres que s'investigui el possible vincle entre el CNI i els atemptats jihadistes del 2017 a Catalunya. Tot i no donar massa credibilitat a les paraules de l'excomissari, ha admès que va tenir molta responsabilitat en anteriors governs i això "requereix alguna explicació a les víctimes i els ciutadans, per part del govern espanyol i del Congrés de Diputats, amb una investigació".

Colau: "Si es fan afirmacions greus, que s'acompanyin de proves"

Per contra, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha esquivat la petició d'investigació d'algunes formacions afirmant que "és greu que es doni credibilitat" a una persona que "no té perquè dir la veritat durant un judici". Menys taxativa s'ha mostrat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha instat Villarejo a aportar "aclariments i transparència" al voltant dels fets per evitar més patiment a les víctimes. "Si es fan afirmacions greus, que s'acompanyin de proves", ha apuntat. L'alcaldessa també ha demanat evitar "batalles polítiques" i allunyar-se dels "usos partidistes" derivats de les declaracions de l'excomissari. En aquest sentit, l'ha descrit com un personatge "fosc", sense entrar a valorar la seva credibilitat.

stats