Societat 16/03/2022

Un veterinari 'eco' o una escola artesana: projectes liderats per dones amb l'impuls del Consell

La transformació social és clau en tots els projectes, que ja arriben a 25 i que han rebut un total d'1,5 milions d'euros

4 min
D'esquerra a dreta: Catalina Borràs, Analia tognetti, Cristina Llecha i Araceli Iranzo.

PalmaCatalina Borràs, Analia Tognetti, Cristina Llecha i Araceli Iranzo són quatre de les 25 dones que ja han iniciat els seus propis projectes amb la transformació social per bandera i els ajuts del Consell de Mallorca com a empenta. La "sostenibilitat", la transparència o simplement "connectar amb el que som" són algunes de les claus que vertebren les seves empreses, que van des d'una clínica veterinària fins a una escola d'artesania.

El Consell insular ja ha dotat les 25 iniciatives amb 1,5 milions d'euros en dues convocatòries. Davant l'èxit d'aquestes dues edicions, ambdues fetes el 2021, la institució insular ha decidit consolidar aquest programa i ja preveu treure'n la tercera edició el mes de juny del 2022.

Un veterinari un poc més autosuficient

Cristina Llecha ha creat el primer centre d'aquestes característiques que és sostenible

Polaris Veterinaris és el projecte encapçalat per Cristina Llecha i la seva companya, Tània Salazar. Es tracta d'un centre veterinari sostenible, ubicat a Maria de la Salut. "De moment, no n'hi ha cap altre. Hem estat pioneres i volem que ens copiïn perquè se sàpiga que hi ha una altra manera de fer feina", afirma Llecha. La veterinària adverteix que, "com a centre sanitari, és molt difícil ser sostenibles, atès que hi ha moltíssims residus".

La seva estratègia consisteix a reciclar "tot el que es pugui", a diferència del que es fa normalment, que és "llençar-ho tot al mateix poal", explica Llecha. A banda de separar cada material, intenten ser tan autosuficients com sigui possible. "Esterilitzam tot el que podem, utilitzam travessers abosorbents que rentam nosaltres i fabricam el nostre propi desinfectant", assenyala la sanitària, qui ja avança que estan pensant a fer "una línia de sabó sòlid per a cans".

A més, fan "micromàrqueting"; és a dir, col·laboren cada mes amb algun projecte. "Els caps de setmana feim divulgació científica de coses que passen aquí a Mallorca. Per exemple, amb un botànic d'aquí, expert en orquídies, feim excursions perquè ens conti per què és important protegir-les", indica.

Artesania per connectar i per a tothom

Araceli Iranzo dona visibilitat als artesans i artesanes de Mallorca i acosta aquesta professió a qui més ho necessita

Aparentment als antípodes, es troba la iniciativa d'Araceli Iranzo –la Escuela Artesana–, tot i que també persegueix la sostenibilitat com a aspiració última. Iranzo va crear aquest projecte per agrupar dins una plataforma de classes presencials i en línia tots els artesans i artesanes que viuen i treballen a Mallorca. "És una manera d'ensenyar l'artesania des de l'ofici, des dels valors. Sentim que la societat tan digitalitzada necessita equilibrar-se i l'artesania ens ajuda a equilibrar-nos com a persones. El contacte amb les nostres mans ens connecta amb la nostra essència", afirma l'artesana.

Iranzo va crear aquest projecte el 2021 a Binissalem per agrupar dins una plataforma de classes presencials i en línia tots els artesans i artesanes que viuen i fan feina a Mallorca i donar-los "visibilitat". "És una manera d'ensenyar l'artesania des de l'ofici, des dels valors. Sentim que la societat tan digitalitzada necessita equilibrar-se i l'artesania ens ajuda. El contacte amb les nostres mans ens connecta amb la nostra essència", afirma l'artesana, qui es va iniciar en aquest món fent classes de llata.

Convençuda que l'artesania "és bona per a tothom", Iranzo vol que arribi a qui més ho necessita. Per això, ofereixen beques a dones víctimes de violència masclista i tenen pensat el projecte de fer classes per a persones sordes. "Això permet estar amb la societat d'una altra manera, des d'un altre lloc de confiança", argumenta. La fusta, el ferro, el telar, la cal·ligrafia o l'enquadernació són només algunes de les disciplines que hi ha disponibles a Escuela Artesana, que s'imparteixen "amb criteri de qualitat" i amb la garantia que "tots els mestres són top".

La moda sostenible i transparent ja no és una quimera

Catalina Borràs i Analia Tognetti volen ajudar a vestir pensant en el medi ambient i amb sobirania

Per la seva banda, Catalina Borràs, va obrir el seu propi taller de costura l'octubre del 2021, a partir del qual ha creat una marca de moda sostenible feta aquí, Vius Esporles. Gràcies a aquesta combinació, pot impartir classes i, a més, fer encàrrecs personalitzats de la marca. "Intent divulgar la moda sostenible, perquè l'important és fer un consum responsable en tots els nivells", afirma ella. Ara està a punt de llançar la segona col·lecció de roba, que serà la de primavera-estiu d'enguany.

Finalment, Analia Tognetti vol fer front a un dels reptes més crucials per a la moda, la transparència. La marca que preveu treure entre abril i maig tindrà com una de les seves senyes d'identitat el fet que "el client rebrà un informe de cada peça en format codi QR, que dirà on s'han comprat els fils, qui ha fabricat la roba, els patrons, d'on venen els botons... tot amb nom i raó social", afirma Tognetti.

Ella ho defineix com "una marca de roba de dona, enfocada només a la venda en línia, i amb la peculiaritat que és sota demanda". La clau consisteix a utilitzar "estocs de teixits", que la dissenyadora troba d'empreses que tanquen. "A més, hi haurà col·leccions càpsula, amb peces reutilitzades. Aquestes es desfan i es tornen a crear per després vendre-les a organitzacions amb perfil social, com ara Càritas o Mallorca Sense Fam", afegeix.

stats