Medi ambient
Societat 30/09/2022

Veïns de la Serra demanen que cessin les autoritzacions de curses automobilístiques a la Tramuntana

Una altra de les reclamacions és l'organització de referèndums perquè els habitants dels pobles de la Serra expressen la seva postura

ARA Balears
2 min
50è aniversari de la pujada al Puig Major

PalmaDiversos col·lectius veïnals de la Tramuntana, agrupats a la plataforma Indignats Ma-10, han demanat a les diferents autoritats competents el cessament d'autoritzacions de curses automobilístiques i l'organització de consultes populars a les localitats de la Serra per saber si els habitants aproven aquest tipus d'esdeveniments a les carreteres dels seus termes municipals.

Així ho han exposat en un comunicat amb motiu de la programació per a aquest cap de setmana de la cursa de la pujada al puig Major. Les associacions han explicat que al llarg dels anys han alertat les autoritats competents del "descomunal desordre públic, la inseguretat viària i el greu atemptat ecològic" que suposen aquestes corregudes, que provoquen "alts nivells de contaminació acústica" i les acompanyen altres curses "il·legals" de motos i cotxes amb motors "manipulats furtivament", que, a parer seu, "afavoreixen la pràctica de la conducció temerària que té lloc, de cap a cap d'any, de dia i de nit, a la carretera Ma-10 que travessa tota la Tramuntana".

Els veïns critiquen que les denúncies d'aquests darrers tres anys "no han reportat cap solució ni una". "Ans al contrari, els pilots que acudeixen a la Ma-10 per fer les seves activitats delictives s'han multiplicat i es dediquen a exhibir el seu empoderament derivat d'una impunitat manifesta, per la qual cosa inunden de renou la Serra dia i nit", ha subratllat la plataforma, qui afegeix que aquest indret s'ha convertit en un "infern insuportable on manen els promotors d'aquestes curses il·legals".

Per tot això, apunten al "fracàs rotund" de les operacions de contenció que han dut a terme les autoritats i a la "desesperada situació" en la qual els deixen. Tanmateix, Indignats Ma-10 ha remarcat que les institucions es troben "sotmeses", per la qual cosa "fomenten i financen" aquests esdeveniments, i en el darrer any han autoritzat 23 corregudes, 13 de les quals han transcorregut per la carretera de la Serra, com la pujada al puig Major d'aquest cap de setmana.

"Es tracta d'un ús de l'espai públic en benefici privat d'alguns interessats que obliga, una vegada i una altra, a confinar els veïns a ca seva durant dies sencers i dificulta qualsevol mena d'emergència sanitària que pugui sobrevenir i, sobretot, incentiva aquesta pràctica delictiva de la conducció temerària que s'estén molt més enllà dels dies assenyalats amb les carreteres tancades", han advertit.

És per tot això que els veïns demanen a les autoritats competents que deixin de permetre aquestes "agressions a la Serra" i "cessin immediatament l'autorització d'aquestes curses" en carreteres públiques per posar fi a "aquesta lamentable situació". Al mateix temps, exigeixen als ajuntaments que organitzin consultes populars per saber "si la majoria de ciutadans dels seus pobles estan d'acord amb aquest posicionament municipal respecte d'aquestes autoritzacions".

stats