Canvi climàtic
Societat 23/01/2024

Vaques amb ventiladors per resistir les altes temperatures de les Balears

Bona part de les vaqueries de Mallorca i Menorca incorporen sistemes per refrescar els animals

2 min
Ventiladors amb aspersors a la vaqueria de Can Dalmau

PalmaDe la mateixa manera que s'han generalitzat els aparells d'aire condicionat a les cases i els nebulitzadors a les terrasses dels bars, la majoria de les explotacions ramaderes de Mallorca i Menorca ja han incorporat ventiladors amb microaspersió per refrescar les vaques després d'un seguit d'estius amb rècords de calor. "Estan amb la boca oberta tot el temps, deixen de menjar, només beuen i baixa la producció de llet", explica Joana Mascaró, al capdavant de la finca l'Hort de Son Coves de Campos i representant de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders de les Illes Balears.

Mascaró apunta que a la seva explotació ja estan fent el projecte per instal·lar enguany aquest sistema de refredament, com ja han fet la majoria de les vaqueries de les Balears. "Aquí a Mallorca fa quatre o cinc anys que s'han començat a posar ventiladors, abans no feia falta. Les vaques són animals que tenen la temperatura del cos més elevada que la nostra i fa un parell d'anys que ho passen fatal a l'estiu". No són les úniques. La ramadera afegeix que a la Península, a indrets amb temperatures menys severes que a les Balears també se n'estan instal·lant.

Ventiladors i aigua

Els ventiladors tradicionals arribaren fa uns anys als espais destinats a menjar i al descans d'aquests animals, "però amb això ja no basta, perquè no aconsegueixen abaixar la temperatura, només es remou l'aire", assegura Mascaró. Els nous aparells, que incorporen aigua combinada amb l'aire, refreden els animals i els permeten descansar. Els ventiladors s'instal·len a les àrees on hi ha les menjadores i cada un parell de minuts van escampant l'aigua amb aire i els refreda el cos. I una vegada que estan fresques se'n van a les zones de descans amb altres ventiladors.

"Les vaques", apunta la ramadera, "són animals de temperatures fredes. I la calorada que tenim els darrers anys, sobretot el fet que a la nit no refresca, els ho fan passar molt malament". Mascaró explica que la utilització de robots de munyir també contribueix al benestar de les vaques, "ja que si es descarreguen de llet també baixa la temperatura del seu cos i tenen menys estrès tèrmic".

stats