Societat 27/06/2019

"Vam veure el fum, però no vam pensar que ens pogués afectar"

Veïns de finques pròximes al foc de l'Ebre passen la nit reallotjats en hostals i en un poliesportiu

Oriol Gracià / A. Mascaró
2 min
El grup de domes amgleses desallotjades d'una casa rural/ TJERK VAN DER MEULEN

Vinebre / BarcelonaFins a 53 persones han sigut evacuades a causa del foc de l'Ebre, segons ha informat avui Protecció Civil. Molts estan a l'espera de poder tornar a les seves finques, en què en molts casos han deixat animals de companyia i bestiar sense menjar i beure, degut a la seva partida a corre-cuita per l'avanç de l'incendi.

"He deixat els gats al mas", explica Maria Pilar Navàs, propietària del Mas Castro i del conegut restaurant amb el mateix nom, situat a Flix. Navàs, que viu amb el seu marit, conta com van baixar els gossos (un d'ells, malalt) al poble, on tenen un altre habitatge, i quan van voler tornar a buscar els gats ja no els van permetre passar. "Tinc moltes pertinences allà, i les vacunes dels animals", lamenta: "No ens pensàvem que no ens deixarien tornar". De moment, manté la respiració i espera que no se li cremi la finca. "Veig alguns veïns que han perdut animals, granges, i ploro de l'emoció", lamenta, i expressa la seva voluntat d'ajudar "amb el que calgui" els més perjudicats per l'incendi: "Mai havíem vist res així". "És molt dur, perquè quan et toca de prop veus el patiment de la gent", explica Navàs, que està dormint al garatge del seu habitatge al poble: "No tenim res aquí, el meu marit porta unes sabatilles meves", diu fent broma. De moment, s'han apuntat al registre de l'Ajuntament, per saber quan podran tornar al mas: "No sabem com ens cridaran, perquè si tornem al mas, ha de ser acompanyats". Aquest matí, Navàs ha anat a la residència on viu el seu pare per donar-li la notícia: "El coneix totes les finques, i se'n feia creus. No entén com pot haver passat això". Després, Navàs ha continuat treballant al restaurant, com sempre, tot i que admet que se li ha cremat una mica el menjar, perquè s'ha passat la nit en blanc.

"Hem passat la nit a l'hostal Sant Miquel de Vinebre perquè ahir a la tarda ens van desallotjar. Estàvem a la piscina del poble i vam veure el fum, però no vam pensar que ens pogués afectar a nosaltres", explica al seu torn Penny Syddall, propietària anglesa d'una finca ubicada a Vinebre afectada pel foc. "Quan ens vam acostar a casa, els agents rurals només ens van permetre agafar els passaports i una mica de roba i ens van desallotjar. Els bombers encara no ens han informat de l’afectació del foc a la nostra propietat, però no soc gaire optimista, perquè visc a només 500 metres d’una de les granges que s'ha calcinat completament", remarca. Fa 15 anys que Sydall passa les vacances a Ribera d'Ebre, i aquests dies havia acollit set amigues amb qui havia programat una setmana d'activitats esportives i lúdiques a l'aire lliure.

"El foc corria una animalada", explica al seu torn Jaume Masip, de Flix. La seva família disposa de tres finques a la zona afectada: "Principalment amb ametllers o oliveres, de secà". La de la seva dona i una del seu pare podrien acabar afectades pel foc. L'ambient al pobla, explica és de "tristor i ràbia": "S'ha estès un fum enorme pel poble durant aquesta matinada". Masip, exregidor, explica que una trentena de persones han dormit al centre d'acollida habilitat a la localitat, molts dels quals "anglesos que viuen a les finques".

stats