Societat 22/05/2018

Valtonyc, Jaume Mateu i l'ARA Balears, reconeguts als Premis de Maig de l'OCB d'Inca

L'acte de lliurament de guardons tindrà lloc aquest diumenge a les 19 h al claustre de Sant Domingo

Ara Balears
2 min
L'OCB ha reconegut enguany el raper Valtonyc amb el premi Pau Casesnoves.

PalmaLa delegació d'Inca de l'Obra Cultura Balear (OCB) ha distingit el raper mallorquí Valtonyc en els XXI Premis de Maig. Així mateix, ha volgut dedicar el Premi d'Honor de la institució a Jaume Mateu i reconèixer la tasca del diari ARA Balears amb el Premi Miquel Duran i Saurina, destinat a persones o entitats "per la seva contribució a la normalització lingüística en el món de la comunicació".

Valtonyc, qui no podrà recollir el guardó directament per la seva imminent entrada a presó, prevista per al proper dijous, ha estat reconegut amb el Premi Pau Casesnoves, que l'Obra Cultural Balear instaurà l'any 2004 per distingir persones o entitats "que hagin destacat en la recerca o difusió de la nostra cultura en un determinat àmbit social o de coneixements".

A l'edició d'enguany dels guardons, el grup de folklore inquer fundat el 1990 Cofre Antic ha rebut el Premi Berenguer d'Anoia que l'OCB atorga a persones o entitats "que hagin contribuït a la dinamització sociocultural de la nostra ciutat".

Així mateix, Sandra Rebassa, Cristina Ginard i Esperança Rosselló (Noümen) rebran el premi Pere Joan Llabrés, instaurat l'any 2006 per reconèixer persones i entitats "que han destacat per la seva contribució a l'estudi, la conservació o la promoció del patrimoni arqueològic, artístic o cultural de Mallorca", i el restaurador i impulsor de la cuina de proximitat Josep Socias ha estat mereixedor del Premi Miquel Colom, que l'OCB instaurà el 2000 per a persones o entitats "que s'hagin destacat en la recerca o difusió de la nostra cultura en un determinat àmbit social o de coneixements".

Homenatge a Josep Maria Llompart

L'Obra Cultural Balear aprofitarà l'acte de lliurament de premis per sumar-se a l’homenatge a l’escriptor i activista cultural Josep Maria Llompart i de la Peña amb motiu de l’any Llompart, que commemora la seva dedicació a la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears.

A més d'informar sobre la 21a edició dels seus Premis de Maig, l'OCB ha manifestat el seu rebuig a les condemnes i els processos judicials "oberts contra la llibertat d’expressió, contra el dret de manifestació de les persones, els representants d’entitats culturals i determinats polítics", precisament, de territoris "en què la llengua i la cultura catalanes són pròpies". L'entitat també s'ha posicionat en contra "de l’actuació de l’estat espanyol contra les línies d’ajudes al català" que, si afecta els municipis de Pollença i Capdepera, "ens afecta a tots". Per a la institució, compromesa amb la llengua i la literatura catalanes i amb la defensa del dret de les Balears a l'autogovern, "és hora d'actuar" i "continuar avançant com a poble sabent que no podem baixar la guàrdia" i que "una manera de no fer-ho" és "celebrar "aquests premis anuals".

Els diplomes dels premiats per l'OCB el pròxim diumenge s’acompanyaran d'unes litografies que el reconegut pintor Antoni Marquet Pascual ha volgut cedir de manera especial per a l'ocasió.

stats