Mobilitat
Societat 20/06/2023

Usuaris del Tren i Mobilitat Mallorca demanen la supressió de la concessió del tren de Sóller a una empresa privada

Les dues associacions han assenyalat que la línia és de titularitat pública i que és "l'única de tot l'Estat explotada i gestionada exclusivament per una empresa privada"

ARA Balears
2 min
Imatge del Tren de Sóller./ FERROCARRIL DE SÓLLER

PalmaL'Associació d'Usuàries i Usuaris del Tren i Mobilitat de Mallorca han demanat aquest dilluns la supressió de la concessió del tren de Sóller a l'empresa privada Ferrocarril de Sóller, perquè la línia sigui absorbida pel Servei Ferroviari de Mallorca (SFM). Segons ha recollit Europa Press, les dues associacions han censurat l'incompliment de les condicions de la cessió i han subratllat que la línia és de titularitat pública i que és "l'única de tot l'Estat explotada i gestionada exclusivament per una empresa privada".

Així, han assenyalat que l'actual gestió del servei és "completament deficient per als usuaris habituals i potencials" i han criticat les mancances de l'empresa actual, que no té freqüències suficients, ni trens i estacions adaptades a tothom i que, a més, té "un preu desorbitat".

Per aquest motiu, les dues entitats consideren aquesta adhesió "una oportunitat única, ja no només per als habitants de les poblacions que configuren aquesta línia, sinó també per a tots els usuaris del transport públic". Tot i que també han manifestat que entenen els "múltiples inconvenients" que existeixen a l'hora d'unir les dues xarxes separades des de fa un segle, com l'ample de la via o el subministrament elèctric, ja que la concessió inicial era de 100 anys, i a més, en fa 18 que el el govern del PP la va prorrogar 50 anys més.

No obstant això, han destacat que ara tenen l'oportunitat d'aixecar la via del tren, que "xapa Palma en dos, separa barris i crea una barra infranquejable per a persones amb mobilitat reduïda". "La nostra proposta consisteix a integrar la línia a partir de Son Sardina, on el Ferrocarril de Sóller s'incorporarà a la xarxa de metro i es convertirà en una de les xarxes més importants de l'illa", han destacat.

Finalment, han afegit que aquest tram de via des del centre de Palma ofereix la oportunitat de fer un passeig estil 'via verda' fins al barri de Son Sardina, de manera que es crea un nou corredor de mobilitat "que connecta barris enlloc d'allunyar-los".

stats