Societat 03/05/2023

Les urbanitzacions turístiques de Menorca afronten un nou estiu amb deficiències

La falta d’aparcaments i de manteniment, i la necessitat de renovar la il·luminació són els principals punts de millora

Ivan Martín
4 min
L'estat de les urbanitzacions de Menorca es calibra minuciosament des de l'any 2001.

MaóEls ajuntaments de Menorca presenten aquestes setmanes els projectes corresponents al Pla Insular de Cooperació (PIC), un mecanisme de l'Administració que serveix per fer projectes de millora als municipis. Aquestes inversions transversals també es destinen a les urbanitzacions turístiques, amb una línia específica d'1,2 milions d'euros per a aquests nuclis. Els tràmits estan en fase de revisió i presentació d'esmenes, i es podrien aprovar en el ple de maig, el darrer de la legislatura. Els ajuntaments tenen fins al 30 de desembre per iniciar les obres.

Tot i els esforços del Consell de Menorca, que ha dotat el pla amb 9,1 milions d'euros el 2023, la deixadesa a les urbanitzacions s'arrossega des de temps pretèrits. Enguany cal sumar-hi els 4,7 milions d'euros que arribaran a l'illa, en el marc de la darrera convocatòria de les inversions del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació del govern espanyol. D'aquests, es Mercadal s'emporta 2,1 milions d'euros, tots ells destinats a Punta Grossa. La inversió més rellevant serà la millora del sanejament i subministrament d'aigua potable (1,3 milions) i l'accessibilitat (752.000 euros). Per part seva, Ciutadella rebrà 1,3 milions, 762.000 euros dels quals són per renovar l'enllumenat. Les urbanitzacions beneficiades són Cala en Blanes, Calespiques, Torre del Ram, Cala Blanca, Son Carrió, Serpentona i Los Delfines. Aigua i enllumenat també seran focus d'actuació a Binissafúller de Sant Lluís, amb una dotació de 730.000 euros.

L'estat de les urbanitzacions es calibra minuciosament des de l'any 2001, quan la PIME elaborà la primera enquesta de valoració basada en les opinions d'usuaris, residents i empresaris. Entre els paràmetres que s'analitzen, destaca que, de les carreteres d'accés a 34 urbanitzacions, només suspèn Binissafúller, que presenta un estat deficient. A l'apartat de neteja de platja també s'assenyala únicament un nucli turístic: es Canutells. Pel que fa a l'enllumenat públic, s'entén l'aposta de les administracions per invertir en aquesta qüestió, ja que fins a un total de sis urbanitzacions no reunien els requisits exigits per usuaris i residents: Santandria, Cala en Blanes, Canutells, Binibèquer Nou, Binissafúller i Son Ganxo. D'altra banda, sorprèn que una actuació tan fàcil com instal·lar senyalització sigui un dèficit en quatre nuclis (Son Carrió, Cala en Bosch, es Canutells i Torret), mentre que confirma que l'autèntic maldecap són els aparcaments. En aquest sentit, Son Bou, Santandria, Cala Morell, Serpentona, ses Salines, Cala Galdana, Binibèquer Nou i Vell, Son Ganxo, Torret i aquest estiu Arenal d'en Castell en són deficitaris, i sense solució a curt i mitjà termini per la falta de possibilitats per habilitar àrees d'estacionament. De la mateixa manera, fins a quinze urbanitzacions de Menorca, especialment les de Ciutadella i les de Sant Lluís, obtenen un deficient en telefonia i internet. En referència al manteniment, és a dir voreres, neteja viària i asfaltatge, nou nuclis presenten unes voreres en mal estat, les pitjors de les quals són les de Ciutadella i les de Sant Lluís. En línies generals, la neteja viària aprova excepte Cala Llonga, es Canutells i Torret, i pel que fa a l'asfaltatge, a nou nuclis turístics els queda pendent: Son Carrió, Cala en Bosch, Son Xoriguer, Santandria, ses Salines, es Canutells, Binibèquer Nou, Binissafúller i s'Algar.

La secretària general de la PIME, Maria Garcia, assegura que els darrers anys han demanat insistentment que s'executin inversions per millorar les urbanitzacions i que s'abordin els problemes estructurals, com "el clavegueram i la necessitat d'aparcaments en determinades zones, i de vegades durant un període concret de temps". També afirma que els fons Next Generation poden ser una gran oportunitat per fer un pla de millora integral de totes les zones turístiques: "Pensam que aquests doblers d'Europa no s'han aprofitat per cobrir les necessitats que tenen les urbanitzacions". Quant a l'evolució els darrers anys, Garcia assenyala que les institucions només n'han resolt "les coses fàcils", aspectes relacionats amb "la neteja, la connexió a internet i el manteniment de zones verdes".

En la línia de l'empresariat, el PP ja s'ha compromès a destinar 30 milions d'euros procedents dels fons europeus. El candidat al Consell, Adolfo Vilafranca, denuncia abandonament i assegura que aquests nuclis turístics donen un valor afegit a Menorca, perquè atreuen un turisme de qualitat: "La idea és dedicar part de la partida europea a mantenir en bon estat els accessos, aparcaments i serveis". Vilafranca ha destacat l'esforç que estan fent els hotelers per renovar la planta d'allotjament i creu que l'Administració ha d'acompanyar els esforços del sector turístic: "L'any 2020 es va constatar en un estudi en el qual varen participar la PIME i la CAEB que calia una inversió de 80 milions d'euros, i la quantitat que proposa el Consell és del tot insuficient".

Mentrestant, el PIC ha sortit per primera vegada amb línies específiques per a actuacions en el cicle integral de l'aigua i del Pla d'Acció d'Agenda Urbana. També serviran per a obres, serveis, equipaments de competència municipal de caràcter general i adquisició de vehicles elèctrics. La directora insular de Cooperació Local, Nati Benejam, ha emfatitzat els 5 milions d'euros que el Consell ha posat a disposició dels ajuntaments per millorar el cicle de l'aigua, "unes inversions que repercuteixen en les zones turístiques". Dels que s'estan presentant, Benejam assegura que la gran majoria estan vinculats a recursos hídrics: "millorar xarxes de clavegueram, aigua potable, adequar dipòsits en mal estat, la canalització d'aigua, així com col·lectors d'aigües pluvials".

stats