La Universitat de València aconsella als estudiants russos que tornin al seu país

La institució addueix que les sancions econòmiques occidentals poden dificultar-los l'estada

Ara
2 min
Alumnes de l'escola d'industrials de la Universitat Politècnica de València durant el retorn a les aules després de la suspensió de la docència presencial per un brot de coronavirus

ValènciaLa Universitat de València (UV) ha aconsellat als estudiants russos tornar al seu país. Així ho va explicar la mateixa rectora, Mavi Mestre, que va assegurar que l'alumnat que ho faci comptarà amb el suport administratiu i econòmic de la institució. "Els garantirem poder acabar aquest curs, perquè no poden ser víctimes del seu govern, però si desitgen continuar a Espanya hauran d’assumir les conseqüències que es deriven de les mesures de sanció a Rússia adoptades per la comunitat internacional", va destacar Mestre durant l'última reunió del consell de govern de la UV, en què va insistir que l’objectiu és "la seguretat de les persones, i també no perjudicar el seu desenvolupament acadèmic".

Tal com va avançar La Vanguardia, si la desena d'estudiants russos que hi ha a la Universitat de València opten per continuar amb la seva formació a la UV, també tindran el suport de la institució, "però serà sota la seua responsabilitat", subratllen fonts del consell de govern que addueixen que les sancions econòmiques imposades als ciutadans russos tant al seu país com a l'estranger els poden dificultar l'estada. "No és una qüestió bel·licosa, sinó pràctica, perquè estem preocupats per la seua situació", insisteixen.

Pel que fa als cinc estudiants de la Universitat de València que participen en programes de mobilitat a Rússia, tres es trobaven al país eslau a l’inici de la intervenció militar a Ucraïna. D'aquests, un ja ha retornat a València, una altra ho farà aquesta setmana i el tercer continua a Rússia tot i que la UV li ha recomanat que abandoni el país. "Estem treballant en alternatives per al curs vinent perquè puguen completar els seus estudis", han emfatitzat fonts del consell de govern.

Suspensió dels programes de mobilitat

Seguint la línia de reducció dels lligams amb les institucions russes, la Universitat de València, en coordinació amb les universitats espanyoles, també ha acordat la suspensió dels programes de mobilitat amb Rússia, incloent-hi programes de doble titulació, per al curs acadèmic 2022-2023. De la mateixa forma, la institució també ha demanat la paralització del conveni amb el Centre Rus de la UV, que és un dels dos centres russos d’Espanya. La decisió de la Universitat de València ha sigut coordinada amb la Universitat de Granada.

stats