Societat 30/09/2020

La unitat pública de desintoxicació d’alcohol tornarà a obrir la setmana que ve després de set mesos inactiva

Després de set mesos tancada, la UPRA tornarà a rebre els primers pacients a partir de la segona setmana d’octubre

A. T.
2 min
La UPRA es troba a l'Hospital Psiquiàtric de Palma, que depèn de Son Espases

PalmaLa Unitat de Problemes Relacionats amb l’Alcohol (UPRA), situada a l’hospital Psiquiàtric de Palma, tornarà a obrir després de set mesos d’inactivitat, el 5 d’octubre, segons han informat fonts internes del centre a l’ARA Balears. Tot i això, els primers pacients no començaran a ingressar-hi fins dia 7 o 8 del mateix mes, segons puntualitzen fonts de l’hospital Son Espases –del qual depèn el Psiquiàtric–, que desconeixen el nombre d’hospitabilitzacions que hi ha programades.

La UPRA va deixar d’oferir l’únic servei de desintoxicació públic de les Balears el mes de març. Amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus, l’hospital Psiquiàtric va patir una reestructuració i la unitat va passar d’atendre pacients amb addicció a acollir malalts de covid-19. I amb la caiguda dels contagis i les hospitalitzacions el mes de juny, la unitat va quedar buida i no es va recuperar la seva funció inicial. Només durant el 2019, la UPRA va rebre aproximadament 285 ingressos.

Segons va declarar el gerent d’aquest hospital, Josep Pomar, a l’ARA Balears, durant aquest temps es calcula que s’han deixat de fer prop d’un terç de les hospitalitzacions que s’havien de fer, és a dir, un centenar. A la UPRA hi acudeixen pacients de totes les Illes que tenen problemes amb l’alcohol i que necessiten fer una desintoxicació profunda, normalment per mitjà d’altes dosis de medicació, fet que els obliga a passar-la a l’hospital. La mitjana d’edat de les persones que s’atenen és de 45 anys i un 75% són homes.

Josep Pomar assegura que a l’àmbit públic no hi ha cap alternativa al servei que ofereixen al Psiquiàtric. D’ençà que es va tancar, només “alguns pacients” han rebut atenció ambulatòria, però en cap cas no s’ha pogut fer una desintoxicació “convencional”, reconeix. Així mateix, algunes persones amb problemes d’alcohol han rebut atenció a la Unitat de Psiquiatria –es tracta de casos amb patologia dual– i als serveis d’urgències s’han continuat atenent les síndromes d’abstinència.

stats