Societat 04/11/2022

"L'únic que he fet a la vida és vendre droga": el Ico declara des de la presó al cas Cursach

El fill de la matriarca de Son Banya la Paca ha dit que pagava als policies locals perquè li deixassin entrar més persones al seu local

2 min
Ico, el fill de Francisca Cortés Picazo 'la Paca', aquest divendres als jutjats.

PalmaFrancisco Tomás Fernández Cortés (el Ico), el fill de Francisca Cortés Picazo, la Paca, ha declarat aquest divendres com a testimoni al judici del cas Cursach des de la presó. En un moment donat, a les preguntes de les parts sobre unes obres que havia de fer al seu local –el Cavalli, al carrer de Joan Miró de Palma– ha intentat evitar contestar. "Jo l'únic que he fet a la vida ha estat vendre droga", ha exposat com a argument.

Abans d'això, ha declarat que li van dir que havia de fer unes obres, però que va bastar amb pagar 5.000 euros a una persona que treballava a l'Ajuntament de Palma i que, després, ni tan sols va fer cap canvi al local. A banda d'això, ha assegurat que "els municipals" s'enduien "mossegades per aforament". Concretament, ha dit, "si entraven 100 persones més, eren per als agents"; és a dir, que alguns policies locals s'emportaven quantitats de doblers.

Així, el testimoni ha accedit a declarar, tot i que en un principi semblava que es negaria a fer-ho. "No estic en igualtat de condicions. Sé amb qui es colga el dimoni", ha apuntat a l'inici de la seva intervenció. Finalment, ha contestat tant a les preguntes del Ministeri Fiscal com a les dels advocats de la defensa. Quan la presidenta del tribunal, Samantha Romero, li ha advertit que havien d'evitar que tornàs a cometre un delicte de fals testimoni, el Ico s'ha compromès: "Jur pels meus morts que diré la veritat".

Per un altre costat, i en la mateixa línia que altres testimonis empresaris d'oci nocturn de Palma, el fill de la Paca ha assegurat que va rebre un "assetjament terrible", en referència a les inspeccions del seu local. No obstant això, ha mantingut que el seu establiment tenia molt d'èxit. "Abans del meu, no hi havia cap local on cap gitano o persona a qui li agradàs el flamenc pogués anar. Feien coa", ha dit, fet que li feia facturar "7.000 euros en divendres i 7.000 en dissabte".

Actes contra Cursach desaparegudes

Aquest divendres també han declarat tres testimonis més: dos policies locals i una clienta d'un local d'oci nocturn de Palma que forma part de l'acusació del cas, Sa Trobada. El més destacat dels tres testimonis que han intervingut abans que el Ico ha estat l'agent municipal. Aquest ha afirmat que, durant el moment dels fets que s'investiguen, li desapareixien actes que havia aixecat contra establiments del Grup Cursach i que, fins i tot, li van arribar a demanar que en retiràs.

Segons ell, qui hi havia darrere d'això era un dels policies ara acusats, Tomás Mas, per al qual la Fiscalia demana una multa. "Em faltaven actes contínuament i li vaig dir que no les tocàs. Des d'aquell dia li vaig deixar de parlar", ha dit en referència a Mas. A més, ha dit que sospitava d'ell perquè els companys parlaven amb ell de "festes, de demanar entrades, d'anar a una discoteca, de no pagar res a festes".

stats