Societat 08/07/2022

Una de cada cinc persones al món depèn d'animals i plantes silvestres per alimentar-se

Un estudi de l'IPBES conclou que la pèrdua de biodiversitat posa en risc la supervivència del planeta

Joan Cebrián
2 min
Biodiversitat

BarcelonaUna de cada cinc persones depèn de les espècies silvestres, tant d'animals com de plantes, per alimentar-se i generar ingressos en un context mundial marcat pel canvi climàtic, cosa que accelera encara més la crisi de la biodiversitat. És a dir, mentre la humanitat ha sobreexplotat milers d'espècies del planeta, també ha anat creant una dependència sobre elles, i com que ara estan en risc també ho estan la supervivència i la sostenibilitat del planeta. Així ho ha constatat l'IPBES, per les sigles en anglès de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes, un organisme que depèn de l'ONU, que ha publicat aquest divendres un estudi on assenyala la gran dependència de la població mundial sobre les espècies silvestres en diferents aspectes com l'alimentació, la producció d'energia, la generació d'ingressos o la creació de medicines.

L'estudi de l'IPBES ha estat elaborat per 85 experts, que han comptat amb l'ajuda de 200 contribuents i 6.200 fonts consultades. La investigació, aprovada aquesta setmana pels 139 estats que formen part de l'organització, mostra que de les 50.000 espècies que s'utilitzen per a diferents pràctiques, 10.000 es fan servir directament per alimentar la població mundial, cosa que crea una situació de dependència en una de cada cinc persones. L'IPBES assegura que això genera una situació d'insostenibilitat per la falta d'alternatives sòlides. Aquest últim factor provoca que una part de la població humana exploti com a solució espècies que ja es troben en risc.

El 34% de la fauna marina està sobreexplotada, i entre les espècies més amenaçades hi ha els taurons i les rajades. De fet, 120 milions de persones depenen de la pesca i el 90% d'aquestes s'hi dedica a petita escala. D'altra banda, una de cada cinc persones també depèn de les diferents espècies de plantes per a la seva alimentació i activitat econòmica al mateix temps que el 12% de les espècies d'arbres estan amenaçades per la tala indiscriminada. L'IPSEB reivindica la importància de crear un model sostenible, especialment quan el 70% de la població pobra depèn directament d'aquestes espècies i una de cada tres persones (2.400 milions en total) necessita llenya per poder cuinar.

Regulació efectiva per protegir la biodiversitat i assegurar la sostenibilitat

L'IPBES assenyala que per millorar la situació de les espècies silvestres es necessita una regulació efectiva. La investigació concreta que el comerç global suposa més pressió per a les espècies, cosa que els porta a un ús insostenible i al col·lapse. D'altra banda, l'intercanvi il·legal de les espècies silvestres –genera un total de 199.000 milions de dòlars anuals– també suposa un gran problema perquè es tracta del tercer tipus de comerç il·lícit més gran del món. A més, altres factors com el canvi climàtic, els canvis de les marees, la contaminació o l'augment d'espècies invasores acceleren encara més la crisi de la biodiversitat.

Per tots aquests factors, l'estudi posa com a exemple les comunitats indígenes, que sí que produeixen de manera sostenible perquè tenen un gran respecte per la natura, i destaca la necessitat de polítiques inclusives i participatives adequades a cada país i situació, d'una distribució justa i equitativa dels costos i els beneficis i d'un seguiment adequat de les espècies. L'IPBES conclou que fent front a la crisi de la biodiversitat es protegiran tant les espècies com tota la població humana.

stats