Societat 15/03/2022

La UIB pagarà el doble de llum malgrat que apagui la calefacció si no davalla el preu de l'energia

El pla permetrà a la universitat estalviar dos milions d'euros

2 min
El campus de la UIB en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears anunciava divendres mesures dràstiques per fer front a l'increment desorbitat del preu de l'energia, entre elles, apagar tots els sistemes de climatització a partir d'aquesta setmana. El rectorat va calcular que, si no es prenien mesures, la factura de la llum podia ascendir aquest 2022 a sis milions d'euros, el triple que l'any anterior, que suposaria un 4,8% del pressupost total de la UIB. "És poc sostenible des del punt de vista econòmic", afirma a l'ARA Balears el vicerector d'Economia, Carles Muller, encarregat del pla d'estalvi energètic.

Muller calcula que les mesures extraordinàries els permetran estalviar almenys dos milions d'euros, però "encara estalviarem més si es redueix el preu de la llum", apunta. Així, malgrat les mesures d'emergència, la factura energètica de la Universitat illenca es duplicaria enguany si el preu de l'energia no davalla. El vicerector explica que allò habitual era invertir-hi un milió i mig, "però l'any passat ja vàrem pagar quasi 2,5 milions".

Tant l'alumnat com el personal han rebut positivament les mesures, segons Muller. "Estam contents perquè fins i tot hem rebut correus amb suggeriments per fer actuacions per millorar més el consum". Afgeix que, efectivament, "hi ha hagut algun col·lectiu d'alumnat que ha mostrat descontentament", però considera que "és normal sempre que es fan aquestes actuacions".

Les condicions tèrmiques de Mallorca permeten que es pugui apagar la calefacció en aquesta temporada perquè "des de mitjan març tenim temperatures bastant suaus i agradables", apunta el vicerector, i afegeix que "de vegades ens acostumam a condicions que no són del tot necessàries". A més, assegura que l'equip directiu ja des d'abans de l'escalada de preus "hem estat conscients amb la transició energètica".

Altres mesures

En acabar la jornada laboral, a partir d'ara es deixen apagats tots els aparells informàtics que vagin connectats a la xarxa elèctrica (ordinadors, impressores, fotocopiadores, escàners i altre material electrònic). Pel que fa a l'enllumenat exterior, es redueix aproximadament a un terç de la seva capacitat, excepte el de llocs sensibles com la residència universitària. Per contrarestar aquesta retallada, la UIB incrementarà el servei de seguretat al campus.

D'altra banda, tots els edificis estaran tancats durant els períodes no lectius de Pasqua, estiu i Nadal, llevat de Son Lledó i l'edifici Antoni M. Alcover i Sureda, ja que aquest darrer és el més eficient energèticament. A partir de dia primer d'abril, l'horari de tancament dels edificis s'avançarà de les 22 h a les 21 h.

stats