Societat 13/02/2020

UGT creu que el 96% de les petites empreses incompleix les noves lleis laborals

El secretari estatal del sindicat ha presentat a Palma la campanya 'Tres drets, els teus drets no es negocien, es compleixen', dirigida a "evitar el frau" en aquesta matèria

Ara Balears
2 min
Els sindicats denuncien abusos en l'aplicació del registre de la jornada laboral / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaEl secretari estatal d'acció sindical d'UGT, Gonzalo Pino, ha assegurat aquest dijous que el 96% de les petites empreses incompleix les noves lleis laborals implantades pel govern espanyol, segons ha informat l'agència Efe. "La Inspecció de Treball hauria d'actuar d'ofici davant aquests fraus, ja que el treballador, si denuncia, es juga la seva continuïtat al lloc de feina", ha indicat.

Pino ha fet aquestes declaracions en la presentació a Palma de la campanya sindical 'Tres drets, els teus drets no es negocien, es compleixen', que es duu a terme a tot l'Estat, dirigida a "denunciar i evitar el frau en matèria laboral".

"El registre diari de la jornada laboral es va implantar per preservar la salut dels treballadors i evitar el frau de les hores extres, però, en molts dels casos, les empreses no compleixen aquesta llei", ha declarat Pino. "Continua havent-hi treballadors que fan hores extres i no les cobren", ha apuntat.

"El registre de jornada que es va implantar el passat 12 de maig ha de ser transparent i eficaç", ha insistit el secretari estatal d'UGT, qui no ha pogut precisar quantes empreses de les Balears han estat denunciades per l'incompliment d'aquesta nova llei.

"Se sap que en petits comerços els treballadors són obligats a emplenar papers a mà, fàcilment falsificables, però desconeixem si es produeixen denúncies", ha manifestat sobre aquest tema la secretària d'Acció Sindical d'UGT Balears, Ana Landero. A més, ha subratllat que "les grans empreses solen ser més complidores", ha assenyalat.

Per altra banda, Pino ha assenyalat que el salari mínim interprofessional, recentment fixat pel govern espanyol en 950 euros mensuals, "no s'ha de disfressar amb l'aplicació de plusos ni accions fraudulentes, com passa a vegades". A més, ha afegit que "els sindicats pretenem que el 2020 el salari mínim interprofessional sigui de 1000 euros".

stats