Societat 28/07/2022

El turisme científic, un nínxol discret però amb futur

És un camp poc explorat a les Balears, però hi ha països com el Japó, el Regne Unit i Suïssa que el porten per bandera

4 min
Ànneres de bec vermell a s'Albufera de Mallorca.

PalmaEncara que el turisme científic és un camp poc explorat a les Balears, hi ha països com el Japó, el Regne Unit i Suïssa que el porten per bandera. Abasta totes aquelles activitats que tenen la ciència com a fil conductor, aquelles que succeeixen a la naturalesa, en museus, en universitats i en centres de recerca. En el cas de l’Arxipèlag, és un sector que guanya adeptes, “però encara parlam de nínxols molt petits, tenint en compte que el turisme més rellevant aquí és el de sol i platja”, sosté el vicedegà de la Facultat de Turisme de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Tolo Deyà. Un dels atractius més assentats és l’ornitologia, sobretot en zones humides com les albuferes. No obstant això, l’univers i els cossos celestes podrien fer-se un lloc en el sector de la mà de la Fundació Institut d’Astronomia i Aeronàutica de Mallorca (FIAAM).

“És tot el flux d’investigadors, congressos, museus... mou bastant perquè el món de la ciència requereix intercanvis, sortir a explorar altres zones”, explica l’investigador en economia ecològica del turisme Ivan Murray. “Hi ha tot un món darrere, aquí no te n’adones perquè el món universitari és una mica més exòtic que una altra cosa, però en llocs com Oxford tot el que gira entorn del turisme científic és brutal”, afegeix. Sobre el seu públic, Deyà precisa que es tracta d’uns visitants que deixen una despesa diària “molt important”.

Un futur d’estrelles

“Per a nosaltres, és el futur”, assegura el president de la FIAAM, Salvador Sánchez. L’astroturisme pot practicar-se ja en comunitats com les Canàries, Extremadura, la Rioja i Aragó. Es coneix com l’observació de cel estrellat i té lloc en observatoris, planetaris i zones lliures de contaminació lumínica. “És un concepte nou, però no tant, ja que en llocs com els Estats Units i Xile es practica des de fa anys”, apunta Sánchez. Segons explica, l’entitat sol rebre cada any nombroses crides d’estrangers que volen unir-se a les activitats que organitzen. “Al principi solien venir famílies russes, ara les nacionalitats que més abunden són la britànica, l’alemanya i la francesa”, conta el president. També destaca una visita del Jet Propulsion Laboratory de la Nasa, que es dedica a la construcció i operació de naus espacials no tripulades.

Observació nocturna.

“El turisme d’estrelles és un turisme experimental, que abasta un ventall de públic enorme”, diu Sánchez. El president es mostra fascinat quan recorda les reaccions d’alguns dels seus visitants en observar la Nebulosa d’Orió. “Queden meravellats; tinguin 5 o 70 anys, tots mostren un enorme interès pel cel”, assenyala. Disposen de telescopis robòtics i tenen observatoris a Lloseta, Andratx i Pollença. No sols reben estudiants i acadèmics estrangers que volen continuar aquí les seves recerques, sinó que també assessoren tot aquell que vulgui iniciar-se en el món de l’astronomia. “Alguna vegada ens han contactat d’algun agroturisme per fer un workshop d’un o dos dies, per explicar a alguns clients com usar els telescopis”, recorda.

L'atractiu de l'ornitologia 

I si alguna cosa dona forma a la idea de turisme científic a les Illes Balears, aquest és el sector de l’ornitologia. “Va començar en la dècada dels 80, amb pujades i baixades, però s’ha mantingut”, indica l’expert en turisme ornitològic Matías Rebassa. El viatger que ve cercant ocells sol estar molt especialitzat, en té un alt coneixement i ve atret per dos factors: que les Balears acullen un nombre elevat d’aus migratòries i que la condició d’illes fa que sigui possible observar en un mateix dia espais molt diferents: la costa, la muntanya i les zones humides.

Pel que explica, és un turisme més lúdic, però puntualment pot haver-hi alguns turistes que vinguin amb pretensions acadèmiques o científiques. “El turisme ornitològic no és que sigui un potencial, és que és una realitat, perquè fa dècades que venen molts turistes ornitòlegs a les Illes”, reivindica. No obstant això, alerta que és un tipus d’activitat que no hauria d’augmentar gaire, perquè els ornitòlegs no cerquen llocs massificats: primer, perquè no se senten còmodes i, segon, perquè va en detriment dels ocells que volen observar. A més, afegeix que les dades que prenen aquests viatgers sobre els ocells que han vist solen bolcar-se en diferents fòrums especialitzats, per tal de, posteriorment, ser recopilats i publicats en anuaris ornitològics.

Un expert en ornitologia fa una foto a un ocell a Mallorca.

Segons fonts del Consell de Mallorca, si bé és cert que el turisme científic com a tal encara no ha estat treballat per la Fundació Mallorca Turisme, sí que es tracta d’un sector del qual la institució insular vol fer promoció. “Forma part dels productes turístics de l’Illa i serveix per allargar la temporada i enriquir l’oferta més enllà del sol i la platja. En aquest sentit, Deyà recomana “no començar la casa per la teulada” i conèixer primer què es pot oferir que no estiguin brindant ja altres destinacions. Des del punt de vista de recerca, aquest expert enumera tres de les principals temàtiques de l’Arxipèlag: la mar, el turisme i els pirates. “Són tres conceptes molt relacionats amb les illes i no tenim cap museu especialitzat en els dos darrers”, lamenta. “A Belfast tenen tot un negoci muntat amb el Titanic, imagina’t l’atractiu cultural i didàctic de tenir un museu de pirates”, conclou.

stats