Societat 05/05/2020

Mallorca ja disposa de la primera estació per vigilar meteorits

Es troba a Andratx i permetrà controlar el Pla i el sud de l'illa, segons explica el coordinador de la instal·lació, Amado Carbonell

Kike Oñate
1 min
Una de les sortides d'Amado Carbonell per observar el cel nocturn.

PalmaMallorca ja disposa del primer sensor amb càmera que permetrà vigilar meteorits. L'estació és al poble d'Andratx i cada vespre controla tot el que passa sobre del Pla i el sud de l'illa, com explica el coordinador de la instal·lació i vicepresident de l'Institut d'Astronomia i Astronàutica de Mallorca, Amado Carbonell. L'aparell servirà per detectar els grans asteroides que es puguin fragmentar i caiguin en forma de meteorit a la terra.

El sensor forma part de la Red Española de Investigación sobre Bólidos y Meteoros, que està coordinada per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (CSIC–IEEC). El seu funcionament és molt senzill perquè és automàtic i només cal anar revisant que el softwere funcioni correctament. Carbonell, que també presideix l'Associació Astronòmica d'Andratx, comenta que l'efectivitat de la càmera és molt bona i que està captant meteorits petits i ferralla espacial.

Carbonell recorda que Eivissa ja disposa d'un sensor similar que permet tenir un control de què passa a les Pitiüses i l'oest de Mallorca. "Com més càmeres tinguem, podrem vigilar més parts del cel", afirma. En el cas de la càmera que coordina, apunta que s'ha finançat amb doblers privats a través de les dues entitats de les quals forma part.

L'Associació Astronòmica d'Andratx va col·laborar amb l'Observatori d'Astronomia de Mallorca i va poder batejar dos asteroides que ara s'identifiquen com a Andratx i Dragonera. Carbonell destaca que aquesta entitat està fent molta feina per fer divulgació científica al municipi.

stats