Societat 04/01/2019

Ocells als jardins, patis, terrats i teulades

El Consell presenta la primera ‘Petita guia de les aus urbanes de Mallorca’ per impulsar el turisme ornitològic a l’illa, obra de Cati Artigues i Toni Muñoz

Enric Culat
5 min

“Les nostres ciutats ens poden semblar un medi hostil per acollir el dia a dia dels ocells. Però malgrat la circulació massiva de gent, el renou del trànsit i la manca de llocs adequats per nidificar, entre d’altres condicionants d’aquest ambient, hi ha espècies que, encara que són molt esquives, hi nidifiquen excepcionalment. Tal és el cas del falcó, Falco peregrinus, que gràcies a un programa d’introducció a Palma ha trobat a la Seu un lloc on criar. D’aquesta manera s’incorpora a la fauna urbana una de les espècies d’aus més espectaculars i, de passada, amb la seva presència, es contribueix a mantenir a ratlla altres espècies que ocasionen problemes de convivència, com els estornells, Sturnus vulgaris, o de conservació dels edificis, com els coloms domèstics, Columba livi a”.

És un fragment de la Petita guia de les aus urbanes de Mallorca, presentada ahir pels seus autors, Cati Artigues i Toni Muñoz, amb el suport del Departament d’Economia del Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Turisme, l’organisme que s’ha encarregat de l’edició del llibre. La publicació té un triple objectiu: donar a conèixer als mallorquins la riquesa avifaunística de l’illa, reforçar la consciència conservacionista dels ciutadans i donar informació al turista que ens visita i que es mostra sensible per l’entorn que visita.

“Per la seva situació geogràfica, Mallorca és un lloc de pas d’ocells i no és necessari anar gaire enfora per tal que la natura ens fascini. De vegades no cal ni tan sols sortir de ca nostra, basta mirar per la finestra, o uns metres més enllà, a la teulada, al jardí, al pati... Ens acompanyen en el nostre dia a dia, als pobles i ciutats de Mallorca i en el seu entorn urbà. Només ens cal estar una mica atents i així podrem fer observacions realment sorprenents des del mateix cor dels nuclis urbans”, explicaren els autors de la guia en el transcurs de la presentació.

Així doncs, si estam atents, ens adonarem que els pobles i ciutats ofereixen refugi a moltes espècies d’ocells que, després de passar-se el dia alimentant-se al camp i a les garrigues, entren els horabaixes a dormir als arbres dels parcs i jardins. Han après que els seus depredadors no toleren gens bé la presència humana. Però ells, en canvi, sí que se senten segurs. Algunes espècies han anat més enllà i han convertit els nuclis urbans en els seus llocs preferents per reproduir-se i ara és més rar trobar-los criant en els seus ambients naturals originals.

El llibre està estructurat en diversos capítols, segons les distintes zones de Mallorca: a la costa; als torrents i llacunes urbanes; a l’arbrat, dins l’àmbit urbà i la seva perifèria; a tots els jardins, terrats i teulades, i als camps i horts més propers als pobles. Dins aquest darrer capítol hi ha un apartat dedicat als camps que envolten els pobles del Pla de Mallorca, com Vilafranca, Sant Joan, Maria, Sineu, Montuïri... on trobarem algunes espècies adaptades a viure en ambients oberts, herbacis i amb pocs arbres, com les plantes cerealistes. En total, la guia inclou una seixantena d’espècies diferents.

Una de les principals particularitats del llibre són les nombroses il·lustracions, pensades per facilitar la identificació de les espècies que conviuen amb nosaltres dins l’entorn urbà. Es mostren en actituds habituals, “però intentant simplificar l’exhaustiva informació que ens ofereixen les guies d’ocells més especialitzades, molt més detallades, però també més complexes”, explica l’autora d’aquests dibuixos i il·lustracions, Cati Artigues. La seva experiència com a naturalista i la formació com a biòloga li han servit per aportar el rigor científic necessari per il·lustrar les espècies locals i contribuir al millor coneixement de la natura. Artigues argumenta que dibuixar un ocell no és només posar-se davant un paper i, amb més o manco traça, tenir-ho enllestit “en uns minuts”. Per il·lustrar un organisme viu, és imprescindible la feina de camp i calen hores d’observació, en el cas dels animals, per saber com es mouen, quins són els seus hàbits de comportament, com interaccionen amb l’ecosistema i quin “caràcter” tenen. També és important fer una feina de recerca científica, sobretot consultar els experts i tenir present tota la documentació que n’ofereix la xarxa, o saber de quina manera altres il·lustradors han superat les dificultats durant el procés de creació. Cal prendre esbossos directament al camp per aconseguir informació precisa de com és un bec determinat, quina forma té l’ull, com s’articulen les ales o les potes, els colors de les plomes o del pelatge d’un mamífer.

Petita guia de les aus urbanes de Mallorca no només pretén iniciar tothom en el món dels ocells, sinó també que en gaudeixi. “És un primer tast per valorar la seva funció dins la natura, sense perdre el necessari rigor científic; amb aquesta petita guia, volem animar els lectors a fixar-se en les aus, a gaudir de la seva diversitat, a identificar-les i a estimar-les; en definitiva, a valorar la natura començant per la que tenim més a prop”, argumentà l’altre autor del llibre, Toni Muñoz, que és biòleg de formació, a més d’ornitòleg, fotògraf i responsable al GOB d’innombrables campanyes de conservació i protecció d’espècies.

La guia es podrà consultar en català, castellà, anglès i alemany, amb la finalitat de distribuir-la principalment a la Birdfair -coneguda com la fira internacional més gran de turisme ornitològic- i en qualsevol altra fira, lloc o esdeveniment que es consideri adient, sempre amb la intenció d’afavorir el coneixement de la natura i promoure un turisme respectuós i més sostenible. Des del Consell s’han duit a terme altres accions per promocionar el turisme ornitològic, com la publicació Birding Mallorca i l’organització de l’esdeveniment Mallorca Birding Race 2016.

Llista sistemàtica dels ocells

D’altra banda, el Servei de Turisme del Consell de Mallorca ha editat una Llista sistemàtica dels ocells de Mallorca i el seu estatus, el primer checklist o llistat de totes les espècies d’aus que es poden observar en aquesta illa, més de 380, basant-se en l’Estatus de l’Avifauna Balear (Anuari Ornitològic de les Balears, 2017, editat pel GOB). La llista de noms segueix la proposta de la IOC, World Bird List. Els codis per a les espècies observades en llibertat en un territori varen ser desenvolupats originàriament per la British Ornithologists Union Records Committee (BOURC) i adaptats per l’Associació de Comitès de Registres i Rareses d’Europa i el Comitè Assessor Taxonòmic (AERC-TAC). En el llibret, els ornitòlegs i aficionats podran anotar amb una creu totes les observacions d’espècies d’aus, segons la seva categoria, nom científic, nom popular en mallorquí, nom comú en castellà i estatus.

CALENDARI DE NATURA 2019

Un any més, l’Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (Afonib) i el GOB han unit esforços per elaborar el calendari de natura 2019, que combina la passió dels fotògrafs illencs amb els objectius de conservació de la natura del grup ornitològic. Aquestes dues entitats conflueixen per donar a conèixer una petita mostra dels valors naturals de les Balears, fomentar una major consciència ambiental i promoure la conservació del patrimoni. Enguany, el calendari mostra una selecció de bellíssimes fotografies d’algunes espècies de l’avifauna balear. La diversitat d’ambients existents a les Illes facilita també la presència d’una gran varietat d’espècies d’aus lligades a penya-segats, zones humides, muntanyes, garrigues, zones agrícoles... Els fotògrafs participants han cedit les seves imatges per a l’elaboració d’aquest calendari i la recaptació íntegra de la venda es destinarà a donar suport a la recuperació ecològica de la Trapa, espai natural emblemàtic que gestiona el GOB des de 1980.

stats