Rebaixes condemnes
Societat 05/07/2023

El TSJIB, el segon amb més reduccions de penes per la llei de 'només sí és sí'

L'Audiència Provincial de les Balears ha rebaixat 48 condemnes i ha ordenat sis excarceracions

ARA Balears
2 min
Façana de la seu del TSJB. / I.BUJ.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha dictat 16 reduccions de pena per la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a 'llei del només sí és sí', un fet que situa les Balears com el segon tribunal superior amb més reduccions, després de Madrid (49). El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha actualitzat la xifra de "beneficiats" per la citada llei i ha elevat a 1.155 les reduccions de pena i a 117 les excarceracions en aplicació de la norma que va entrar en vigor el passat 7 d'octubre. Les reduccions suposen el 31,4% dels casos revisats.

L'Audiència Provincial de les Balears ha rebaixat 48 condemnes i ha ordenat sis excarceracions. En una nota de premsa, recollida per Europa Press, l'òrgan de govern dels jutges assenyala que són dades d'1 de juliol recaptades del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, els tribunals superiors de justícia (TSJ) i les audiències provincials. Aquesta última actualització augmenta lleument el nombre de rebaixes i excarceracions, que el passat 1 de juny se situava en 1.127 reduccions i 115 excarceracions.

Així, segons consta en les taules que ofereix l'oficina de premsa d'aquest òrgan, el Suprem ha dictat 31 reduccions de condemna (dictades en recurs de cassació), la qual cosa suposa el 36,5% de les revisions totals efectuades en l'alt tribunal; l'Audiència Nacional, només una reducció, el 14,3% de les revisions; els Tribunals Superiors de Justícia, 145 rebaixes, amb 10 excarceracions, el 34,4% de les revisions totals que van efectuar, i les Audiències Provincials, 978 rebaixes amb 107 excarceracions, el 27,6% de les revisions fetes.

Per la seva banda, els TSJ que menys reduccions han aplicat són els de Cantàbria (0), la Rioja (1), Castella i Lleó (2), i el País Basc i Extremadura (3). Pel que fa a excarceracions, els TSJ n'han determinat 10; Navarra, 5; Aragó, 3; Andalusia, 1, i el País Basc, 1.

stats