Societat 02/06/2022

El TSJIB reconeix el dret d'una infermera a sumar els permisos de maternitat i paternitat

La jutgessa ha desestimat el recurs de l'INSS i dona la raó a la dona, que és mare de dues bessones

ARA Balears
1 min
Uns bessons acabats de néixer.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha concedit a una infermera, mare d'una família monoparental, el permís de maternitat i paternitat, segons ha informat Europa Press. El sindicat d'infermeria Satse ha donat a conèixer la sentència que dona el dret a la dona –afiliada a l'organització sindical– a gaudir dels dos permisos.

La dona, mare de dues bessones, va sol·licitar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) l'ampliació del permís per naixement i cura de la menor que la norma actual reconeix a l'altre progenitor, però la seva petició va ser desestimada per l'organisme. Segons explica el sindicat, l'INSS al·legava que aquesta situació no està contemplada per l'Estatut Bàsic del Treballador Públic ni per l'Estatut dels Treballadors.

Davant la negativa de l'Institut, la dona va interposar el juny de 2021 una demanda al jutjat a Eivissa i el judici va tenir lloc el 26 de juliol del mateix any. La magistrada va donar la raó a la treballadora, i li concedí les 12 setmanes que correspondrien a l'altre progenitor, al considerar que s'havia de prioritzar l'interès superior dels menors basant-se en la convenció sobre els drets dels nins i en el conveni europeu per a la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals.

L'INSS va recórrer contra la sentència davant el TSJIB i Satse va impugnar el recurs. Finalment, el 14 de maig de 2022, el TSJIB va refusar el recurs de l'INSS i va estimar la impugnació plantejada per Satse. Així, s'ha confirmat el dret de la mare a gaudir tant del permís de maternitat com del de paternitat.

stats