Societat 21/09/2021

Una dona obté el permís de maternitat i paternitat per primera vegada a les Illes

La mare havia demanat ampliar el temps que li corresponia pel naixement de les seves filles bessones, però la Seguretat Social li ho va denegar inicialment

ARA Balears
2 min
La majoria de les famílies monoparentals són mares solteres.

PalmaUn jutjat d'Eivissa ha concedit a la mare de dues bessones –reconeguda com a família monoparental– el permís que li correspondria a l'altre progenitor. Així, la jutgessa li va concedir al contenciós, dia 26 de juliol, vuit setmanes més de permís, segons ha informat el Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (Satse), que també s'ha personat a la causa per defensar els drets de la treballadora i assegura que és la primera vegada que això passa a la Comunitat Autònoma.

La demanda es va presentar el 23 de juny de 2021 al jutjat Social d'Eivissa perquè la dona havia sol·licitat inicialment a l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) l'ampliació del permís per naixement i cura de menor que la norma actual reconeix a l'altre progenitor. Però l'INSS li ho va denegar al·legant que l'actual Llei general de Seguretat Social no recull la seva situació, ni tampoc la preveu l'Estatut dels Treballadors.

La dona va recórrer a la justícia, que finalment li va donar la raó perquè va prevaldre l'interès superior de les nines, atès que són elles les que reben les cures, basant-se en la Convenció sobre els Drets Humans i les Llibertats Fonamentals. En aquest sentit, el sindicat explica que "denegar l'ampliació del permís pot considerar-se un greuge comparatiu per als nins i nines nascuts en el si d'aquestes famílies davant una família composta per dos progenitors".

Drets de les famílies monoparentals

Això és el que ha duit la jutgessa a destacar que tots els infants mereixen gaudir del mateix temps amb els seus progenitors i, en conseqüència, a defensar que han de ser els poders públics els que han de lluitar perquè la conciliació suposi la integració de la maternitat i del treball, al marge del model de convivència que cada família hagi escollit. Així, la magistrada va considerar que els drets de conciliació i vida familiar han de ser els mateixos per a les famílies monoparentals amb la "finalitat de preservar la relació filial".

Amb tot, la sentència concedeix a la mare les setmanes addicionals que correspondrien a l'altre progenitor. Actualment, cada un dels dos progenitors tenen 16 setmanes de permís. Davant això, el Satse apunta que els drets del menor "no han de ser minvats pel fet de formar part d'un tipus de família o d'un altre, ni tampoc els de la persona progenitora monoparental, a la qual corresponen descans i la protecció complets per assumir la responsabilitat completa".

stats