Societat 25/01/2022

El TSJIB desestima el recurs de Proinba contra el procés d'expropiació d'habitatges a grans tenidors

D'aquesta manera, la Sala avala l'actuació del Govern

ARA Balears
2 min
Habitatges de Palma.

PalmaLa Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha desestimat el recurs de l'Associació de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba) contra el Decret 36/2019, de 10 de maig, pel qual es regulen els habitatges desocupats i el procediment de cessió obligatòria per part dels grans tenidors. Segons ha informat Europa Press, amb aquesta sentència, la Sala avala l'actuació del Govern amb relació a l'expropiació o cessió temporal d'ús dels habitatges desocupats de grans tenidors.

Proinba sol·licitava la nul·litat del decret en general i dels articles 18.1, 2.1, 23, 24 i 32 en particular. En el recurs, l'Associació al·legava la nul·litat del decret perquè no es va sotmetre a nova informació pública el tercer esborrador, finalment aprovat.

Per part seva, la Sala no estima que fos necessari repetir el tràmit d'audiència, ja que la redacció de l'article 18.1 es contenia en el segon esborrador ja sotmès a exposició del públic, i sense que l'alteració de l'article 9 de la Llei d'Arrendaments Urbans implicàs un canvi substancial del reglament en el seu conjunt, com exigeix la jurisprudència.

Satisfacció del Govern

A través del seu compte de Twitter, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha celebrat la sentència: "El TSJIB avala al 100% l'actuació de l'Executiu balear per protegir la funció social de l'habitatge davant l'especulació. Els pisos dels grans tenidors, buits durant anys, seran cedits a joves i famílies. Una gran notícia i, sobretot, una victòria dels drets socials! Guanyen les persones", ha dit Armengol.

Per part seva, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha valorat que "la sentència avala la política valenta i pionera" de l'Executiu. "És una prioritat i treballam intensament per garantir un habitatge digne a tots els ciutadans de les Balears", ha assenyalat el conseller.

També s'ha pronunciat el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, qui ha remarcat que "l'emergència residencial requereix mesures contundents". En aquest sentit, ha destacat que "la Justícia avala de nou el Govern. Aplicam la Llei d'habitatge per rescatar cases buides de les mans de bancs, fons voltor i grans tenidors".

stats