Societat 14/11/2022

El TSJIB denega la petició d'una família perquè la filla rebi el 25% de classes en castellà

És la primera vegada que la justícia illenca es pronuncia sobre el 25% de castellà a l'escola

2 min
Una aula en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha denegat la petició d'una família de Mallorca perquè la seva filla rebi el 25% de classes en castellà. La Sala contenciosa administrativa ha desestimat la petició per aplicar mesura cautelar, i dues magistrades han emès un vot particular en què han expressat discrepància amb la decisió majoritària. En la interlocutòria, el tribunal recorda que les Illes no tenen un model d'immersió lingüística a l'educació, sinó de "conjunció lingüística de l'ensenyament" que estableix un mínim de 50% d'hores lectives en català.

D'altra banda, el tribunal autonòmic apunta que cap de les sentències que invoca la petició de la família, tant del Tribunal Constitucional com el Tribunal Suprem, es refereixen al model lingüístic de l'ensenyament a les Illes Balears, "sinó el d'un Estatut i unes lleis catalanes no aplicables al cas". Per tant, continua, "no es pot invocar que existeixin sentències prèvies sobre la constitucionalitat del sistema previst en les lleis educatives a les Illes Balears".

La interlocutòria argumenta que la petició no ha provat "que el percentatge real de l'ensenyament del castellà sigui de menys del 25%" i remarca que el projecte lingüístic del centre "ha estat avalat per la inspecció educativa". A més, admet que hi pot haver centres que incrementin sense límit la presència de català segons el projecte lingüístic, però afirma que no consten "inconvenients que impedeixin satisfer adequadament l'ensenyament pretès en un altre centre educatiu". Per un altre costat, remarca que la mesura cautelar "es promou per a una sola persona i en un únic centre educatiu", però si s'aprovàs "s'imposaria igualment als altres alumnes de la classe", per la qual cosa "afectaria greument l'interès general".

Petició minoritària

Només 10 famílies de les Balears han reclamat a la justícia que s'apliqui el 25% de castellà a les aules, segons va assegurar el conseller d'Educació, Martí March, en resposta a una pregunta del diputat de Vox, Sergio Rodríguez, al setembre. En la seva intervenció, ja va defensar que la sentència del 25% és catalana i no hi havia "cap sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, ni del Tribunal Suprem, ni del Tribunal Constitucional que ens obligui a aquest 25%".

Cal recordar que, l'octubre passat, el TSJIB ja va rebutjar la petició de l'entitat espanyolista PLIS, Educación, Por Favor (Profesores Libres de Ingeniería Social) de recusar el magistrat Biel Fiol , que ha decidit sobre el català a les aules de les Balears. La Sala Contenciosa Administrativa va argumentar "manca de proves dels motius de la recusació" de Fiol, que presideix aquesta sala del TSJIB.

stats