TSJIB
Societat 29/03/2023

El TSJIB condemna l'IB-Salut per "irregularitat i abús" en la contractació temporal de metges

Segons Simebal, el TSJIB declara que s'ha produït una situació "objectivament abusiva"

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu ARA Balears.

PalmaEl sindicat mèdic Simebal ha informat aquest dimecres que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha condemnat l'IB-Salut per "irregularitat i abús" en la contractació temporal de metges. Segons ha indicat el sindicat, la sentència respon a denúncies d'abús contra l'IB-Salut "per la utilització reiterada i perllongada" dels contractes temporals i, de moment, s'han dictat 13 sentències que afecten 52 metges de les Balears i queden pendents de dictaminar 75 sanitaris, "que presumiblement tindran el mateix resultat".

Segons ha assenyalat, el TSJIB reconeix que la situació dels metges recurrents com personal estatutari temporal constitueix "objectivament un abús" del treball públic d'una durada determinada. El dictamen és favorable a les demandes presentades de manera individual per més de 125 metges que, sota l'assessorament jurídic del sindicat, "han vist reconeguda la seva situació de precarietat com a abús de treball públic de durada determinada". Els afiliats a Simebal van fer 127 demandes individuals "per utilització abusiva de contractes temporals d'entre 3 i 6 mesos durant 20 anys i que en alguns casos concrets arribaven a acumular 37 anys de treball temporal i més de 467 contractacions successives a l'IB-Salut".

Simebal ha recordat que l'IB-Salut manté una taxa de temporalitat del 30-40% en el col·lectiu mèdic, que en algunes especialitats ha arribat a assolir el 55% i, fins i tot, el 100%, "quan la taxa màxima de temporalitat permesa per les Lleis generals de pressupostos des del 2017 és del 8%". D'altra banda, la sentència declara que l'actuació de l'IB-Salut és "disconforme a dret i dona peu a la possibilitat de percebre la indemnització prevista en la nova normativa de temporalitat, en el cas de cessament".

Segons Simebal, el TSJIB declara que s'ha produït una situació "objectivament abusiva" i destaca que "és constant i comuna a la de múltiples companys en idèntica situació". De moment, es notifica que en 13 sentències que afecten 52 metges de totes les illes es reconeix un abús de l'ocupació pública i el dret dels afectats a la subsistència i continuació en la relació d'ocupació que mantenia, amb tots els drets professionals i econòmics inherents, fins que es compleixi allò ordenat per l'article 9.3, últim paràgraf, de la Llei 55/2003.

El sindicat ha remarcat que seguirà en la seva "lluita de denúncia" contra la precarietat laboral del personal mèdic de les Balears, que "continua sotmès a sobrecàrrega, sense convocatòries periòdiques d'ofertes d'ocupació publica, amb retribucions retallades i congelades com la carrera professional, amb l'acumulació de contractes temporals que cobren menys que els contractes fixos o la no adequació de plantilles com a causa principal del dèficit endèmic de professionals i del mal funcionament de la sanitat balear".

stats