Societat 29/01/2020

El TSJB rebutja la demanda dels hotelers contra l'ecotaxa

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears confirma la legalitat de l'impost

K.o. / M.c.
3 min
Uns turistes a la recepció d'un hotel d'Eivissa.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha rebutjat la demanda administrativa presentada per la Federació d'Hotelers de Mallorca i d'Eivissa i Formentera per anul·lar el decret que regula l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), conegut com a ecotaxa. La sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, confirma la legalitat de l'impost que els turistes han de pagar quan s'allotgen en els hotels i establiments turístics de les Illes. Fonts de la Conselleria han mostrat "satisfacció" perquè la sentència "demostra que la normativa està jurídicament ben fonamentada".

La sentència, emesa el 27 de gener, avala la legalitat de l'ecotaxa i sosté que la seva implantació entra en les competències fiscals del Govern de les Illes Balears i remarca que cap normativa europea limita l'aplicació d'aquest impost.

Els hotelers varen presentar la demanda per anul·lar el decret que recula l'impost turístic basant-se, segons s'exposa en la sentència, en tres punts: que es tracta d'una mesura discriminatòria incompatible amb la lliure prestació de serveis; que s'infringeix l'article 4,1 de la Llei d'impostos, i que es tracta d'una creació "d'un nou impost sense la corresponent cobertura legal".

Precisament, la sentència rebutja aquests tres arguments i remarca que l'ecotaxa no és discriminatòria i que no suposa cap discriminació "encoberta", com defensen les federacions hoteleres, perquè tant els residents a les Balears com els visitants han de pagar l'impost. Segons la sentència, l'impost qüestionat és una mesura fiscal que "no interfereix" en la lliure circulació de les persones i que tampoc encareix el servei "de manera rellevant" als usuaris i les empreses. A més, el tribunal recorda que el preu fixat és similar al que es fa pagar a l'aeroport de Lisboa, a Portugal, i que té el vistiplau de la Comissió Europea des del 4 d'agost del 2015.

El TSJB remarca que la Constitució permet que les comunitats autònomes puguin desenvolupar les seves competències en matèria de promoció i ordenació del turisme. Així mateix, els jutges consideren que l'ecotaxa està justificada, ja que l'objectiu és que la comunitat "pugui alimentar un fons per afavorir el turisme sostenible i poder finançar adequadament les actuacions delimitades en la mateixa llei". Aquesta sentència es podrà recorre davant el Tribunal Suprem.

Els turistes defensen la fiscalitat verda

Cal recordar que, segons un estudi elaborat per dos investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), els turistes que viatgen a les Balears durant la temporada alta estarien disposats a pagar més perquè l'Administració Pública protegeixi el medi ambient. Els visitants s'hi mostren a favor perquè, a més de pagar el seu viatge, abonen una quantitat diària per persona que es destini íntegrament per implementar mesures d'adaptació i mitigació contra els efectes causats per la crisi climàtica a les Illes.

Aquest fe suposa un nou argument que xoca de front amb algunes formacions polítiques que han qüestionat iniciatives com l'ecotaxa. El president del Partit Popular a les Balears, Biel Company, va defensar a principi del 2019 que estarien disposats a rebaixar l'ecotaxa, deixar-la a zero en temporada baixa i reduir-la a la meitat en temporada alta. A més, afirmà que en proposarien l'eliminació si Pablo Casado fos president d'Espanya perquè la compensarien amb un nou sistema de finançament. D'altra banda, després de la fallida del touroperador Thomas Cook, el PP també va demanar la suspensió temporal de l'ecotaxa per minimitzar els efectes de la companyia.

Sentència ecotaxa
stats