Societat 30/03/2023

Troben sis noves víctimes en una de les fosses de Son Coletes

Els arqueòlegs treballen a la zona est del cementeri, on de moment han descartat que hi hagi més cossos

2 min
S’està treballant en la zona est de l’antic recinte del cementiri on, de moment, no s’han documentat fosses de la repressió.

PalmaLa tercera fase d'excavacions a Son Coletes suma la troballa de sis noves víctimes de la repressió franquista. Així ho han anunciat els arqueòlegs que treballen a la zona aquest dijous, durant la visita de la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, i del director general de Memòria Democràtica també de Catalunya, Alfons Aragoneses. Actualment s’està treballant en la zona est de l’antic recinte del cementeri, on de moment no s’han documentat fosses de la repressió.

Precisament en aquesta tercera intervenció a Manacor, el Govern anunciava la setmana passada la troballa de tres dones que podrien ser milicianes del desembarcament de Bayo. En concret, a la fossa número 14 (la més allunyada de la porta del cementeri), on es varen localitzar els seus tres esquelets complets.

Fins avui l'actuació ha permès localitzar dos dels límits de l’antic recinte de Son Coletes; la prolongació de les fosses documentades en campanyes anteriors i set noves fosses a continuació de les intervingudes el 2020 i el 2021 en direcció nord-est. En cinc d’aquestes fosses, les números 8, 11, 12, 13 i 14, s’han pogut documentar les restes d’un mínim de 26 individus, així com una nova concentració d’ossos en posició secundària.

A la visita d'aquest dijous, la coordinadora de l'excavació, Almudena García-Rubio, antropòloga forense de la Societat de Ciències Aranzadi, ha mostrat als responsables de la Generalitat l’evolució dels treballs a la fossa número 8, on s’ha documentat la presència de tres homes amb signes de mort per arma de foc i amb les mans fermades a l’esquena. "És la imatge de la repressió", ha dit García-Rubio.

Aurora Picornell

Cal recordar que en aquesta zona, concretament a la fossa número 3, es varen trobar les restes d'Aurora Picornell, la sindicalista i militant del Partit Comunista que va ser assassinada a 24 anys el 5 de gener de 1937 al cementeri manacorí, contràriament a la hipòtesi que ubicava la seva mort a Porreres.

stats