Cultura 23/02/2023

Localitzen set fosses noves en el cementiri de Son Coletes

Els tècnics pensen que també s'ha trobat el límit del cementiri vell

3 min
Aquesta excavació a Son Coletes forma part del IV Pla de Fosses del Govern.

PalmaL'equip tècnic del Govern, Aranzadi i ATICS ha localitzat set fosses noves en el cementiri manacorí de Son Coletes, les quals s'ubiquen a continuació de les que es varen trobar en intervencions anteriors. De fet, ja s'han documentat concentracions d'ossos i algunes restes disperses. La tercera fase dels treballs a Manacor, que forma part del Quart Pla de Fosses de l'Executiu, va començar el 8 de febrer. Amb aquests treballs, també es pot haver arribat al que sembla ser el límit de l'antic cementiri de Son Coletes, tal com apunten les evidències que s'han documentat: l'empremta del possible mur de tancament del recinte, l'absència d'enterraments ordinaris i el forat d'un arbre que hauria estat a l'exterior del mur. A més, aquest límit coincideix sobre el pla amb la hipòtesi que es va formular gràcies a les fotografies aèries que es varen fer de la zona en 1945.

Les troballes estan al vessant nord-est de l'antic recinte de Son Coletes, a continuació de les fosses 4, 5, 6 i 7 que es varen trobar durant la segona fase d'excavacions i exhumacions en el cementiri de Manacor, que es va dur a terme entre octubre i desembre de 2021 en el marc del Tercer Pla de Fosses. La zona 7 correspon a l'encreuament de dos passadissos i es considerava com a una de les àrees prioritàries d'aquesta intervenció –la reforma que es va fer en el cementiri en els anys 50 no la va afectar. També s'ha començat a excavar a la zona enjardinada (l'11), on les fosses podrien continuar.

Plànol de les zones on es duen a terme els treballs.

Aquestes tasques duraran aproximadament entre quatre i cinc mesos, durant els quals els tècnics del Govern, juntament amb un equip conjunt d'Aranzadi i ATICS, intervindran en més de 1.300 metres quadrats, fins a completar tota la superfície de l'antic recinte de Son Coletes. La primera intervenció en el cementiri manacorí es va fer l'any 2020 i, fins ara, s'han localitzat set fosses i les restes òssies d'un mínim de 86 persones, a més de molts objectes. Cal recordar que els cossos d'Aurora Picornell i les Roges del Molinar es varen trobar aquí. Totes quatre formen part del grup de 13 persones que s'han identificat, nou de les quals ja han tornat amb les seves famílies. En conjunt, s'han recuperat les restes de 241 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista a les Balears: s'han identificat 52 i se n'han tornat 43 als seus familiars.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha fet una crida perquè les polítiques de recuperació, reparació i no repetició continuïn sent una prioritat en el futur, "per tot el que no es va fer en el seu moment". "Una vegada ha arrencat la feina, s'ha pogut comprovar el que es preveia", ha assenyalat per la seva part el batle de Manacor, Miquel Oliver, durant la roda de premsa que s'ha fet aquest dijous per anunciar les noves troballes. D'altra banda, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha remarcat que ja s'han localitzat 14 fosses a Son Coletes. "Hem trobat set fosses noves, però, fins que no s'obrin, no podem saber si realment contenen restes de víctimes de la repressió", ha comentat. "Tenim esperances de trobar aquestes víctimes, però fins que no es faci la intervenció, és mal de dir", ha afegit.

stats