Cultura 27/11/2022

Identifiquen tres noves víctimes del franquisme a la fossa de Son Coletes

Es tracta d'Emilio García-Peñuela, Antonio González i Andreu Blanch, que fins ara es creia que havien estat assassinats i enterrats a Porreres

2 min
Imatge de la fossa de Son Coletes, a Manacor.

PalmaNoves identificacions a Son Coletes. L'anàlisi genètica de les restes localitzades a la fossa del cementeri de Manacor ha permès identificar tres víctimes més: Emilio García-Peñuela Orgaz, Antonio González Rodríguez i Andreu Blanch Bauçà. Fins ara, es creia que tots tres havien estat assassinats i enterrats a Porreres.

García-Peñuela i González foren víctimes de la treta de Bellver del 4 de gener de 1937 i les seves restes varen ser localitzades a la fossa número 3 del cementeri, que és immediatament anterior a la fossa on es varen trobar les restes d'Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar. Les restes d'Andreu Blanch Bauçà varen ser recuperades a la fossa número 4.

Les famílies de les tres víctimes són membres fundadores de l'Associació Memòria de Mallorca i varen rebre el 29 d’octubre de 2021 el certificat de víctimes del franquisme del Govern balear. Segons els informes d’identificació biològica fets pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc, les identificacions s’han realitzat gràcies a mostres d’ADN donades per fills i filles de les víctimes.

Emilio García-Peñuela Orgaz, assassinat el 4 de gener de 1937.
Antonio González Rodríguez, assassinat la nit del 4 de gener de 1937.
Andreu Blanch Bauçà, detingut i conduït a un quarter de Palma el 30 d’octubre de 1936.

Les víctimes

Emilio García-Peñuela va néixer a Madrid l’any 1899. Delineant i empleat del Banc d’Espanya, va ser detingut el 28 de juliol de 1936 a Palma i assassinat el 4 de gener de 1937. Antonio González Rodríguez va néixer a Càceres el 19 de maig de 1908 i de professió era fotògraf. Durant deu anys va ser membre de l’exèrcit espanyol. Pertanyia al sindicat CNT-FAI i va ser delegat de transport marítim a Palma. El varen detenir el 19 de juliol de 1936 i assassinar la nit del 4 de gener de 1937. Pel que fa a Andreu Blanch Bauçà, nascut a Porreres i sabater d'ofici, va ser detingut i conduït a un quarter de Palma el 30 d’octubre de 1936.

Gràcies a les dues campanyes d'excavacions i exhumacions fetes a Son Coletes, s'han localitzat set fosses i les restes òssies d'un mínim de 86 persones —entre elles, les d'Aurora Picornell. La Direcció General de Memòria Democràtica preveu dur a terme una tercera i darrera intervenció, en el marc del Quart Pla de Fosses (2022-2023).

stats