Cultura 23/03/2023

Troben les restes de tres dones a Son Coletes que podrien ser milicianes de Bayo

S'han exhumat els esquelets d'una vintena de víctimes en el cementiri manacorí

4 min
Imatge de les milicianes que formaren part del desembarcament de Bayo.

PalmaEl Govern ha anunciat aquest dimecres que s'han trobat a Son Coletes les restes de tres dones que podrien ser milicianes del desembarcament de Bayo. Cal recordar que varen arribar cinc milicianes a Mallorca, les quals varen ser assassinades el setembre de 1936. Els cossos d'aquestes tres dones s'han trobat juntament amb els d'altres 17 víctimes dels franquistes en la tercera fase d'excavacions del cementiri manacorí, inclosa en el quart Pla de fosses.

Des que va començar la tercera intervenció a Son Coletes el 8 de febrer, s'han localitzat dues delimitacions de l'antic recinte de Son Coletes, la continuació de les fosses que es varen documentar a les campanyes de 2020 i 2021, i altres set fosses noves en direcció nord-est. Ha estat precisament en aquestes fosses noves on s'han recuperat les restes d'una vintena de persones, 13 de les quals tenen un esquelet complet –això vol dir que les obres de remodelació del cementiri no varen afectar les restes.

Segons ha explicat l'Executiu, les característiques i la roba –cremalleres i espardenyes amb sola de goma entre altres elements– dels cossos que s'han trobat fan pensar que podria tractar-se de milicians i milicianes que varen formar part del desembarcament del capità Bayo a l'estiu de 1936. A la fossa número 14, la més allunyada de la porta, és on s'han trobat els esquelets de les dones. Per les característiques de l'enterrament –de bocaterrosa, l'una sobre l'altra i cobertes de calç–, el més probable és que fossin víctimes d'un enterrament simultàniament.

Les excavacions a Son Coletes tenen una durada prevista d'entre quatre i cinc mesos.
Fotografia aèria de la col·locació dels cadàvers de les víctimes assassinades pels franquistes.
Plànol de la ubicació de les fosses a Son Coletes.

La hipòtesi que es treballa a hores d'ara és que siguin tres de les cinc infermeres de l'expedició d'Alberto Bayo que varen ser executades el 5 de setembre de 1936 per les tropes colpistes que dirigia el feixista italià Arconovaldo Bonaccorsi, conegut com el Comte Rossi. Aquest grup i els de les Roges del Molinar serien els dos de dones assassinades a Son Coletes. "La teoria que treballam és que siguin part del grup de milicianes assassinades entre el 4 i el 5 de setembre de 1936, però a hores d'ara no tenim cap confirmació. Hem d'esperar els resultats de les anàlisis antropològiques i genètiques. Però hi ha moltes probabilitats que siguin elles, perquè no es coneix cap altre grup de dones assassinades plegades", ha explicat el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

Segons un dels arqueòlegs responsables de l'excavació, Cesc Busquets, "els cossos de les tres dones es troben en una fossa que està seccionada, per cada cap, per les criptes de formigó contruïdes als anys 50". "Per tant, ens trobam que s'ha perdut informació per cada extrem de la fossa. De fet, el cos d'una de les dones està seccionat en un extrem per la construcció posterior. Eren cinc les milicianes que varen assassinar. La lògica diu que els dos cossos que falten haurien de ser a la part de la fossa que ha desparegut. Ara bé, aquesta afirmació no la podem assegurar, i això no vol dir que dos cossos femenins més no apareguin en una altra part del cementeri. Pel que fa a la vestimenta, encara no podem dir que sigui militar o civil, perquè els cossos encara no els hem tret de la fossa. En saber-ho, tindrem un detall més per deduir la identitat de les restes d'aquestes tres dones", ha assegurat Busquets.

En paral·lel a les tasques de laboratori per confirmar si realment es tracta de les milicianes, els arqueòlegs i antropòlegs d'Aranzadi i ATICS continuaran els treballs d'excavacions i exhumacions en el cementeri de Manacor les properes setmanes –la durada estimada d'aquesta intervenció és d'entre quatre i cinc mesos. "Encara queden àrees per explorar i fosses per obrir. Esperam ampliar el nombre de víctimes localitzades", ha dit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, a més de recordar que a hores d'ara ja s'han trobat les restes de 106 persones en el cementeri manacorí.

La història de les milicianes

L'operació republicana a Mallorca, liderada per Alberto Bayo (Cuba, 1892), va durar menys de seixanta dies: el desembarcament es va dur a terme el 16 d'agost de 1936 i la retirada immediata es va ordenar el 3 de setembre. Però molts combatents no varen arribar a temps al vaixell i varen quedar a l'illa, entre ells les milicianes, que varen ser afusellades a Son Coletes. Gonzalo Berger, Tània Balló i Jaume Miró, autors del documental Milicianes, varen investigar durant dos anys i mig la identitat d'aquestes dones que varen venir a Mallorca, les quals apareixen a la fotografia que es va fer a l’escola Dracma de Manacor el 4 setembre de 1936 que il·lustra aquesta notícia. Teresa Bellera, les germanes Daría i Mercedes Buixadé i María García són els noms de quatre de les cinc milicianes, i els investigadors continuen intentant esbrinar qui és la cinquena dona, l'única que mira a càmera –a l'esquerra de la fotografia. De moment, les hipòtesis apunten a dues identitats possibles: Amalia Lobato i Ramona Soldevila. Però encara no hi ha res confirmat.

Comença l'excavació de la platja de sa Coma

L'excavació de la platja de sa Coma començarà aquest dijous. Segons les fonts documentals, hi hauria enterrats centenars de persones, que serien els milicians arribats amb el desembarcament de Bayo, i que no pogueren reembarcar cap a Barcelona quan l'expedició republicana fracassà. Els equips faran feina durant dues setmanes en aquesta fossa del terme de Sant Llorenç des Cardassar. Així ho establiren fa mesos, perquè les feines no interferissin en la temporada turística. Està previst que tornin a reprendre les tasques passat l'estiu.

stats