Societat 14/10/2022

Els treballadors d'inserció social reciclen 75 tones de mobles i tèxtils d'hotels

La secretària d'Estat per a l'Agenda 2030 Lilith Vestrynge visita la seu de Deixalles a Palma per conèixer els avanços del projecte 'Fem que circuli'

Patrícia Segura
2 min
Lilith Vestrynge visita la seu de Fundació Deixalles a Palma.

PalmaEls treballadors d'inserció social de la Fundació Deixalles han transformat 75 tones de mobles i tèxtils de 80 hotels de Mallorca i Eivissa en deu mesos. En el seu taller, sis persones amb contractes d'inserció els transformen de manera artística, per després vendre-ho als mateixos hotelers o als ciutadans interessats. Així funciona el projecte Fem que Circuli, finançat amb 400.000 euros pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. La secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Lilith Vestrynge, ha visitat aquest divendres la seu de Deixalles a Palma per conèixer els avanços del projecte de reciclatge i economia circular: "S'hauria de replicar a altres comunitats autònomes".

Des de gener, s'han aconseguit 85 recollides i 75 tones de material, i s'ha assolit un 95% de reutilització d'objectes, com cadires, comodins, vaixelles i residus tèxtils. Per exemple, utilitzen els tèxtils proporcionats pels hotelers per elaborar bosses per a la bugaderia o decoren capçaleres de llit. L'equip el formen sis persones amb contractes d'inserció, quatre monitors, un tècnic i un responsable.

El projecte té un servei de recollida i un taller per donar un valor social i artístic als materials. La directora de Deixalles, Xisca Martí, n'explica el procés: "Les empreses hoteleres ens donen els mobles i nosaltres els milloram de manera artística. Això té un valor social perquè les persones que han treballat en aquest moble tenen un contracte d'inserció i poden millorar la seva situació social". A més, s'allarga la vida útil dels objectes i s'estalvien emissions de CO₂.

La iniciativa pretén fomentar l'economia circular en el sector turístic i la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables, a través de la reutilització d'objectes i residus. El pla, que es duu a terme a Mallorca i Eivissa, funciona mitjançant convenis de col·laboració amb empreses, on es treballen recollides gratuïtes de material reutilitzable i certificats de recollida i gestió del material donat, entre altres aspectes.

En aquest punt, la idea a llarg termini és reunir-se amb els dissenyadors del sector hoteler per atendre les seves necessitats i augmentar el volum del projecte. Cal recordar que aquest projecte ha guanyat enguany el Premi de Turisme del Govern. La directora de Deixalles ha aprofitat per demanar més espai per guardar els mobles: "Hem hagut d'aturar els convenis perquè la nostra capacitat de magatzem és petita. Per donar continuïtat a aquest projecte necessitam espais i el suport de l'administració local".

stats