Treball
Societat 24/11/2023

Treball imposa sancions per valor de 4,3 milions el darrer any a les Balears

La majoria de les infraccions detectades tenen a veure amb la prevenció de riscos laborals

2 min
Reunió de la Comissió Tripartida

PalmaLa Inspecció de Treball i Seguretat Social de les Illes Balears ha proposat sancions per valor de 4,3 milions d'euros des d'octubre de 2022 fins a setembre de 2023, cosa que suposa un increment d'un 39%. La Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia ha destacat que tres quartes parts d'aquest import corresponen a sancions motivades per aspectes de prevenció de riscos laborals. Les infraccions pel que fa a la jornada laboral abasten 5.397 treballadors i han generat propostes de multes per valor de 658.538 euros. Així mateix, s'han recuperat un total d'1.463.130,27 euros en salaris, que han beneficiat 9.627 persones.

Finalment, s'han revisat 5.585 contractes i se n'han transformat 2.081, incloent-hi canvis de contractes temporals a indefinits i de fixos discontinus a indefinits ordinaris, així com els derivats de l'exigència dels percentatges de contractació estable en el sector de la construcció. Aquestes dades s'han presentat aquest dijous a la reunió de la Comissió Tripartita de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, a la qual participen les patronals i els sindicats (CCOO, UGT, PIMEB i CAEB).

Recuperar el reforç d'estiu

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz, ha anunciat que els 400.000 euros de la partida pressupostària que fins ara es destinava al pla de reforç de la inspecció de treball per lluitar contra la precarietat laboral durant l'estiu es destinaran a les Oficines de Mesura de Càrregues de Treball en Hoteleria. Sobre la retirada del pla de reforç, ha explicat que el programa de juliol i agost responia a "la vocació de posar fi a la temporalitat. Des de 2015 el mercat laboral ha canviat, la temporalitat ja no és la que hi havia llavors".

Per la seva banda, el secretari general d'UGT, Lorenzo Navarro, ha manifestat el seu malestar per l'eliminació d'aquest programa. La secretària de Política Social i Salut Laboral de CCOO, Eva Cerdeiriña, ha comentat que el sindicat ha traslladat a la Conselleria el desacord amb aquesta decisió d'eliminar el programa per al 2024.

stats