Treball
Societat 22/11/2023

La inspecció laboral detecta aquest estiu 190 infraccions a les Balears

Irregularitats en l'horari, en l'afiliació a la Seguretat Social i en el permís de treball i residència, entre els principals motius de sanció

2 min
Cambrer fent feina a Mallorca

PalmaLa campanya de reforç d'estiu d'inspecció laboral ha detectat un total de 190 infraccions a les Illes Balears que han derivat en multes per un valor de 676.692 euros. El gruix de les infraccions detectades s'ha produït en l'àmbit de les relacions laborals, amb 103 infraccions, 102 de les quals s'han concentrat al voltant de l'horari laboral i del registre de jornada. Aquestes actuacions han derivat en sancions per valor de 78.501 euros.

Les multes més elevades s'han aplicat en matèria d'estrangeria. Així, s'han fet 25 actuacions per contractes sense permís de treball ni residència i un amb permís de residència, però sense permís de treball que han suposat, en total, sancions per valor de 257.648 euros.

Per altra banda, en matèria de Seguretat Social s'han fet un total de 49 actuacions, 39 de les quals són per problemes en l'afiliació i l'alta de treballadors, 3 per compatibilitat indeguda de treball i atur i 6 per temes relacionats amb comunicació de dades. Per aquestes qüestions s'han aplicat sancions per un total de 194.033.

Finalment, s'han fet 12 actuacions per obstrucció a la tasca inspectora; la majoria, 10, per no identificar els treballadors, amb sancions associades de 146.510 euros.

En total, aquestes actuacions han permès fer aflorar 277 llocs de feina, transformar 171 contractes i facilitar 289 increments de jornada.

Campanyes d'estiu des del 2015

Aquesta feina s'ha fet en el marc d'un conveni de col·laboració entre el Govern de l'Estat i l'autonòmic que en els darrers anys ha permès reforçar de manera temporal la Inspecció de les Balears amb funcionaris procedents d'altres comunitats autònomes.

En concret, el Ministeri de Treball i Economia Social ha informat que la campanya ha inclòs 12 funcionaris desplaçats que han actuat entre el 6 i el 28 de juliol i el 3 i el 25 d'agost distribuïts en tres equips: un a Mallorca, un altre a Menorca i un tercer a Eivissa-Formentera. Cada funcionari podia fer un total de 40 inspeccions.

El diputat de Sumar MÉS al Congrés, Vicenç Vidal, ha lamentat que el Govern de Marga Prohens aposti per retallar el pressupost d'inspeccions i per la supressió de la campanya d'inspecció d'estiu, vigent des del 2015.

stats