Mossos d'Esquadra

Trapero ja no serà l'únic major en actiu dels Mossos: Interior convoca una nova plaça

Un dels objectius és que el cap de la policia també tingui el màxim rang del cos

3 min
El major Josep Lluís Trapero, en una fotografia d'arxiu

BarcelonaEl departament d'Interior convocarà les setmanes vinents una plaça per ser major dels Mossos d'Esquadra, el màxim rang del cos. Segons fonts consultades per l'ARA, el director de la policia, Pere Ferrer, ho ha comunicat aquest dimecres al matí als comandaments. En aquesta convocatòria s'hi podran presentar tots els comissaris (el segon rang més alt) i només un serà l'escollit per passar a ser el tercer major que hauran tingut els Mossos. El de major és un títol vitalici i actualment n'hi ha dos: Joan Unió, que està jubilat, i Josep Lluís Trapero, l'únic que queda en actiu. Els mesos vinents, doncs, Trapero compartirà amb un altre mosso la posició de policia amb més rang del cos.

Precisament, fonts del departament d'Interior apunten que un dels objectius de la nova plaça és posar fi a l'actual "anomalia jeràrquica": després del cessament de Trapero com a cap del cos, actualment el màxim comandament policial és un comissari, Eduard Sallent, amb un rang inferior al de major. Serà Sallent el nou major dels Mossos? Tots els comissaris i totes les comissàries s'hi poden presentar, però ara mateix és l'escenari més plausible.

Al cap de pocs mesos de ser nomenat conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena va cessar Trapero com a cap del cos, una decisió que una part dels Mossos va veure com l'intent d'interferir en el funcionament de la policia i la seva independència. Elena va situar el comissari Josep Maria Estela com a cap del cos i Sallent com a número 2, però la cosa no va funcionar. Menys d'un any després de ser nomenat, Estela va ser destituït i el conseller va situar Sallent com a cap del cos, amb la llavors intendenta (ara ja és comissària) Rosa Bosch com a segona.

Des de llavors, tot l'esforç del departament d'Interior s'ha dirigit a blindar la nova cúpula del cos i la figura de Sallent, que ja va ser cap dels Mossos entre el 2019 i el 2020. Ho exemplifica el fet que, després de cessar Estela, la conselleria en cap moment va dir que Sallent seria un substitut temporal. Pocs dies després, un decret el ratificava en el càrrec. Ara, doncs, que Sallent passi a ser major és el pas més lògic, tal com apunten fonts de la conselleria.

El comissari Eduard Sallent, cap dels Mossos.

És el pas més lògic, però això no vol dir que estigui fet: tots els comissaris, i d'actius n'hi ha una vintena, s'hi poden presentar. També s'hi pot presentar l'actual mà dreta de Sallent, la comissària Rosa Bosch, en qui molts pensen quan s'imaginen una dona liderant la policia catalana per primera vegada. Sigui com sigui, sembla més pròxim l'escenari de Sallent com a major que el de Bosch passant per sobre del seu actual cap.

Dos majors per primer cop

L'última obertura d'una plaça de major va ser el 2017 i només s'hi va presentar el que llavors era cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Ara, per primera vegada a la història, hi haurà dos majors en actiu, perquè quan Trapero va ascendir a aquest rang Joan Unió ja feia deu anys que havia plegat. D'aquesta manera, es trencarà "l'anomalia", segons fonts d'Interior, que Trapero sigui el mosso amb més rang del cos, però no el lideri. Ara, per exemple, Trapero no pot treballar en una unitat que depengui de la prefectura dels Mossos (és a dir, de Sallent) perquè no li pot donar ordres una persona amb menys rang que ell. És el cap, doncs, de la Divisió d'Avaluació i Serveis, que orgànicament no penja de la prefectura (i, per tant, de Sallent) sinó del director general de la Policia, Pere Ferrer. El de Ferrer és un càrrec nomenat directament pel conseller.

I serà el director general de la Policia, Pere Ferrer, qui entrevistarà tots els candidats a ser major. Això, sempre que n'hi hagi més d'un. Després, segons la normativa, ell mateix prendrà la decisió de qui serà el nou major, tot i que a la pràctica és una decisió consensuada amb el conseller d'Interior.

stats