Menors
Societat 15/11/2022

Tots els partits del Consell, tret de Vox, signen el Pacte per a la Infància en Protecció

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de les Balears ha impulsat el document

2 min
Imatge de la signatura del pacte impulsat per la FEIAB al Consell de Mallorca.

PalmaTots els partits del Consell de Mallorca, excepte Vox, han signat aquest dimarts el Pacte per a la Infància en Protecció, impulsat per la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència Balears (FEIAB). Es tracta d'una agrupació d'entitats socials que gestionen els centres residencials per a menors amb una mesura jurídica de protecció.

La presidenta de la FEIAB, Magela Sosa Goyenaga, ha lamentat que no tots els partits polítics s'hagin sumat al pacte i ha assenyalat que l'objectiu és millorar el sistema de protecció i "evitar que els menors sota la tutela de l'administració siguin utilitzats com a estratègia política". A banda d'això, segons ha explicat la FEIAB, aquest pretén prioritzar un conjunt d'accions i processos que tendeixen a garantir el seu desenvolupament integral i una vida digna, que han de ser reconeguts.

Goyenaga ha recordat que la Carta Europea dels Drets també reconeix que "tot menor té dret a ser protegit contra la utilització de la seva imatge de manera lesiva per a la seva dignitat" i que "els infants i joves que estan en un centre d'acollida no han comès cap delicte". En aquest sentit, la FEIAB destaca que fan feina per eliminar els estereotips que discriminen el col·lectiu de la infància en protecció.

Evitar la revictimització

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de les Balears vol evitar la revictimització d'aquestes persones menors. En aquest sentit, han advertit que la difusió de la identitat o de la imatge del menor no només pot lesionar els seus drets –a l'honor, a la intimitat i a la mateixa imatge–, sinó que pot pertorbar el correcte desenvolupament físic, mental, moral i social futur.

Finalment, Sosa Goyenaga ha insistit que, perquè prevalgui el principi de l'interès superior del menor, "tots els agents implicats han d'evitar la disputa política i focalitzar-se a debatre les millores necessàries del sistema de protecció del menor i no desacreditar-lo". Això, "produeix indefensió dels menors protegits i posa en qüestió la feina feta dels professionals que estan a càrrec de la seva cura".

11 entitats formen part de la FEIAB

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència Balears és una federació integrada per 11 entitats sense ànim de lucre (Ames, Fundació Padre Montalvo, Centre Mater Misericordiae, Fundació Aldaba, Fundació Minyones, Fundació Natzaret, Grec, Intress, Fundació Solidaritat Amaranta, Proideba i Llars del Temple), que treballen a les Illes Balears per a l'atenció a la infància i adolescència en situació de risc o de desprotecció i que gestionem Centres Residencials per a Menors amb una mesura jurídica de protecció.

stats