Tot Inclòs engega una campanya perquè IB3 emeti el seu documental

El Canal 33 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en canvi, sí que el va reproduir dia 18 de juny

El col·lectiu Tot Inclòs ha engegat aquesta setmana una campanya per demanar a la direcció de la televisió autonòmica de les Illes Balears, IB3, que emeti el documental que du el seu mateix nom, Tot inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes. A més, ofereix cedir gratuïtament els drets d'emissió. Tot i que ja fa un any que IB3 es va negar a reproduir el film, el col·lectiu ara retreu que el Canal 33 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) sí que va voler fer-ho, concretament, el 18 de juny d'enguany.

En un comunicat, el col·lectiu afegeix, a més, que la CCMA va decidir fer-ho "en un moment prou delicat: enmig del debat públic sobre la conveniència de l'obertura de les fronteres internacionals en plena pandèmia i amb la prova pilot per rellançar el turisme duent-se a terme a les Balears". Al mateix temps, indiquen, no aturen de sortir "múltiples veus que s'aixequen des de diversos àmbits de la societat balear i que comparteixen una demanda comuna": que "cal un canvi de model a les Balears".

Per això, tornen a insistir-hi i demanen ajuda per aconseguir el seu objectiu. A través de la seva pàgina web, han posat a disposició de tothom que hi vulgui col·laborar un model de carta adreçada al director de l'ens públic, Andreu Manresa, i al director d'IB3 Televisió, Joan Carles Martorell. Aquesta es pot enviar també per mitjà de la seva mateixa plana web. A banda d'això, han creat l'etiqueta #VolemVeureTotInclòsPerIB3 i una sèrie d'imatges per compartir a les xarxes.

Tot Inclòs suspèn la feina del Govern i fa una crida a pressionar amb més contundència la pròxima legislatura

Segons el col·lectiu Tot Inclòs, els motius que van rebre per part d'IB3 per negar-se a emetre el documental van ser, per una banda, que "no és parcial a causa de l'absència de les principals patronals del sector". Davant això, els membres del projecte defensen que hi van "convidar tant la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) com l'Associació d'habitatges de lloguer turístic a les Illes Balears (Habtur Balears) i ambdues declinaren aparèixer-hi".

D'altra banda, assenyala Tot Inclòs, la direcció de la televisió autonòmica els va argumentar que l'emissió del documental "pot suposar demandes i querelles contra IB3 per 'danyar' la imatge del sector". Aquí, el col·lectiu torna a insistir que "si no han donat la seva versió, és perquè no han volgut".

Excuses "invàlides"

El tercer i darrer motiu que van rebre com a resposta per part de l'ens va ser que "totes les informacions que hi apareixen ja han estat tractades per IB3, per la qual cosa el documental no aportaria res nou". En aquest cas, l'equip de Tot Inclòs esgrimeix que "si aquest argument fos cert, invalidaria els dos anteriors". Juntament amb això, destaquen que "el documental ofereix una visió en conjunt de les nocivitats i fragilitats del monocultiu turístic balear, cosa que cap altre document havia fet fins a l'estrena del treball". L'ARA Balears s'ha posat en contacte amb IB3 per confirmar que aquests van ser els motius exposats, però l'entitat es nega a fer declaracions al respecte. 

Tot Inclòs conclou que "el fet que la CCMA accedís a emetre el documental invalida totalment les excuses de Manresa i Martorell". Així, el col·lectiu exigeix a IB3 que "es replantegi el seu posicionament i accedeixi a emetre" el documental. "Nosaltres els ho posam fàcil: cedim gratuïtament els drets d'emissió", asseguren.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF