Transport públic
Societat 18/03/2024

El TIB reforça 24 línies i ofereix un nou servei a la serra de Tramuntana amb vista a l'estiu 2024

A partir de divendres, ja es podrà recórrer de nord a sud la zona muntanyenca de Mallorca amb transport públic

3 min
Autobús TIB

PalmaLa xarxa de bus interurbà de Transports de les Illes Balears (TIB) avançarà la temporada d'estiu al 22 de març i reforçarà l'oferta de bus interurbà a Mallorca: incrementarà el servei de 24 línies amb més freqüències i horaris, en reprendrà altres 11 i obrirà una nova línia a la serra de Tramuntana. El compromís és "millorar els serveis de transport públic i l'objectiu, acompanyar l'impuls del Govern a la desestacionalització turística de l'illa", ha explicat la consellera de Mobilitat, Marta Vidal.

L'anticipació del servei (22 de març) coincidirà amb l'obertura d'un gran nombre d'establiments turístics, de manera que s'amplia l'oferta de transport regular per a la temporada alta, tenint en compte que el 2023 es va iniciar dia 1 d'abril, l'any anterior el 8 d'abril i els anys anteriors no començava fins a principis de maig. "Estam fent un esforç perquè les persones que treballen a les zones turístiques puguin anar a treballar en transport públic", ha justificat la directora general de Mobilitat, Lorena del Valle.

Modificacions en les línies

La inauguració de la línia de bus TIB (L131) recorrerà la serra de Tramuntana de nord a sud –del Port de Pollença a Andratx– amb transport públic, enllaçant les línies 231 (entre el Port de Pollença i Sóller), 203 (entre Sóller i s'Esgleieta), 202 (entre s'Esgleieta, Canet i Estellencs) i 131 (entre Estellencs i Andratx). Per completar el servei a la serra de Tramuntana, el 22 de març també es posarà en marxa la línia TIB 231 (Alcúdia - Sóller).

A la zona de Ponent, Palmanova i Magaluf (línia 104) continuaran essent els nuclis amb més necessitat d'oferta de transport, amb una circulació mitjana cada 12-15 minuts. Respecte del 2023, es reforçarà el servei de darrera hora del dia, amb una freqüència de 30 minuts i amb les últimes sortides a la 1.00 h. Amb relació a l'estiu passat, la millora d'oferta a la zona de Costa de la Calma en duplicarà la connectivitat amb Palma i Santa Ponça, amb una nova freqüència de pas de 25 minuts.

Al nord de Mallorca, a la línia suburbana 324 (Alcúdia - Can Picafort) l'oferta de la darrera hora del dia arribarà fins més enllà de les 00.00 h amb una freqüència estable de 12-13 minuts. La línia 315 (sa Pobla - Inca) ampliarà l'horari de 06.05 h a 00.20 h. La línia 302 oferirà una freqüència de 20 minuts per sentit a les hores punta i una extensió de l'oferta fins a les 0.30 h, dirigida al retorn a casa dels treballadors d'hostaleria i restauració. Per altra banda, la línia 321, que presta servei al nucli de Cala Sant Vicenç, avançarà l'inici diari d'activitat a les 7.10 h, amb la finalitat d'adaptar-se a la mobilitat laboral de primera hora. Pel que fa a la línia de l'aeroport que até la zona nord de l'illa (A32), l'oferta augmentarà un 10% respecte del 2023, amb un increment de set sortides amb una assiduïtat de 35 minuts. La línia A42 (Cala Bona- aeroport) augmentarà més d'un 10% el volum de servei, amb una pujada de l'oferta entre les 3.30 h i les 7.00 h, i amb una freqüència de 35-45 minuts.

A la Costa de Llevant, divendres es tornaran a operar les línies que presten serveis a Cala Mesquida (L422), Font de sa Cala (L423) i Cala Mendia (L427). També iniciaran l'activitat les línies 424 (Cala Rajada - Portocristo) i 325 (Cala Rajada - Alcúdia) amb una circulació per sentit cada 45 minuts.

A la comarca de Migjorn, els serveis exprés Campos - Palma (línia 501) s'estendran durant tot el dia per donar suport a l'increment d'activitat de les línies llançadores 515 (Cala d'Or) i 517 (Colònia de Sant Jordi), que també augmentaran el seu nivell d'oferta a partir de divendres. També a partir de dia 22 de març, els serveis actuals de Sa Ràpita i Cala Pi es convertiran en línies regulars, amb un volum d'oferta més elevat.

stats