Societat 23/07/2020

Armengol assegura que les Balears són de les que rebran més del fons covid-19

La presidenta ha assistit a la inauguració de la prova pilot de dos autobusos sostenibles del TIB, on ha fet declaracions sobre el fons extraordinari estatal

Catalina Riera
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, portant una mascareta de camí al Parlament

PalmaLa presidenta el Govern, Francina Armengol, ha assegurat que les Balears es troben entre les comunitats que rebran una major proporció del fons covid-19 en relació amb la seva població. "Som una de les comunitats autònomes que per població percentual rebran més", ha dit mentre explicava que el repartiment es fa en funció de l'afectació de la crisi sanitària i de diferents criteris.

Armengol ha fet aquestes declaracions quan explicava que "la primera proposta del Ministeri no era convenient per a les Illes" i, per això, després de "negociar i dialogar amb el govern espanyol", s'han canviat els criteris per al repartiment.

"Rebrem més de 400 milions d'euros, uns 420, segons la previsió del Ministeri d'Hisenda", ha assegurat Armengol. Ha afegit que aquesta quantitat, "que és major percentualment que la població de les Balears", "ajudarà la Comunitat a fer front" a la inversió extraordinària que s'ha hagut de fer en els àmbits sanitaris, socials i d'educació, "i a la caiguda d'ingressos" que pateixen actualment les Illes.

Mentre celebrava la creació d'aquest fons no retornable de 16.000 milions d'euros de l'Estat, ha insistit que encara "hem de calcular el final d'aquest repartiment", però ha remarcat que dels 6.000 milions d'euros, els 104,5 milions "sols són una primera part, però el conjunt serà de més de 400 milions".

Respecte de la petició del govern espanyol que augmentin els controls als turistes que arribin a les Illes, la presidenta ha explicat que la prioritat del Govern "és la seguretat dels ciutadans i dels que ens visiten", i que treballen amb el Ministeri de Sanitat per "fer possible tenir més controls d'entrada i millors sistemes de rastreig".

Pel que a la convocatòria de les ajudes per a autònoms, Armengol ha assegurat que es demostra que a les Balears "hi ha gent que tenen una necessitat real de suport institucional". Per això, ha exposat que el Govern està estudiant "si pot aportar més fons a aquesta línia d'ajudes d'autònoms" per al reinici o manteniment de l'activitat autònoma per combatre els efectes de la crisi sanitària. En total seran 15 milions d'euros, dirigits a uns 8.000 autònoms.

Nova línia

El Transport públic Interurbà de Balears (TIB) disposarà a partir d'aquest divendres d'una nova línia que uneix l'estació Intermodal de Palma amb Sant Agustí. Aquesta prova pilot disposa de dos autobusos, impulsats amb gas natural comprimit, que serviran per provar el nou sistema de tarifes, que es preveu implantar a final d'any en els 223 dispositius de tota la flota.

A partir de demà i durant tres setmanes es podrà utilitzar aquesta línia de manera gratuïta, sempre que es faci servir la targeta intermodal, que s'haurà de validar tant en entrar com en sortir de l'autobús. El nou sistema de tarifes es basa que l'usuari pagui en funció dels quilòmetres que faci i, com més s'utilitzi aquest transport, més econòmic sortirà. Aquest sistema es basa en un sistema monetari que donarà punts cada vegada que es faci un viatge i que servirà de descompte per al pròxim trajecte. A més, a partir del setembre es podrà pagar amb targeta bancària.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha explicat que aquest sistema de tarifes "és molt més just, econòmic i millor per a l'usuari". Així mateix, ha exposat que l'objectiu és fer "més atractiu el transport públic".

Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que aquesta nova flota "té la tecnologia més puntera del moment" i que està cofinançada pel Govern i fons europeus Feder amb 6.426.000 euros. En aquest sentit, Armengol ha assenyalat que l'Arxipèlag "comença a avançar cap a una mobilitat més sostenible" perquè amb aquesta iniciativa s'elimina "la benzina".

stats