Societat 28/03/2021

Una tesi destaca l'adaptació de la tomàtiga de ramellet al canvi climàtic

És el cultiu més consumit en tot el món i el que té més impacte econòmic

ARA Balears
1 min
La UIB avança en l'estudi de la tomàtiga de ramellet del futur

PalmaUna tesi doctoral defensada a la Universitat de les Illes Balears (UIB) sobre la tomàtiga de la Mediterrània adverteix que perdre cultius, com per exemple la tomàtiga de ramellet, pot suposar la desaparició dels gens bàsics per adaptar-la a la falta d'aigua davant el canvi climàtic. La tesi és de Mateu Fullana i remarca la importància de les varietats locals per fer front a les sequeres i al canvi climàtic, informa l'agència Efe.

Segons l'estudi, les varietats locals són "exportables a cultius millors". Així mateix, apunta que la tomatiguera és el cultiu més consumit en tot el món i el que té més impacte econòmic.

Pel que fa a les etapes de domesticació i processos de millora, s'han seleccionat gens que afavoreixen la producció de la planta i no la qualitat, sempre en condicions no limitades per l'aigua. Apunta que durant els pròxims anys els genotips –conjunt de gens d'un organisme– poden patir a causa dels efectes del canvi climàtic. Per això, és necessari preparar el cultiu de la tomàtiga. També destaca que algunes s'han cultivat en condicions de falta d'aigua i s'han sotmès a programes de millora.

stats