Societat 30/05/2019

Medi Ambient atura unes noces no autoritzades a les dunes protegides del Trenc

Els educadors desplegats al Parc Natural han detectat l'activitat prohibida i els agents de Medi Ambient s'hi han personat per aixecar un acte de denúncia

K. O.
2 min
Agents de Medi Ambient intervenen en la festa organitzada a les dunes protegides del Trenc

PalmaEls educadors desplegats al Parc Natural del Trenc i el Salobrar de Campos han detectat aquest dijous migdia els preparatius d'unes noces sense autorització dins del sistema dunar protegit de la platja, de manera que els agents de Medi Ambient s'han personat a la zona per identificar els responsables que havien ocupat una superfície aproximada de 450 metres quadrats. Els organitzadors de l'esdeveniment han desmuntat immediatament les taules i cadires que hi havien instal·lat a petició dels agents, que han aixecat una acta de denúncia. Ara, la Direcció General d'Espais Natural i Biodiversitat se'n farà càrrec i uns tècnics determinaran si acaba en sanció econòmica.

Paral·lelament, el grup ecologista Terraferida va donar la veu d'alarma a través d'un vídeo a les xarxes socials on mostraven imatges de la festa que s'estava organitzant i criticaven la irregularitat de les noces en una zona protegida del Parc Natural del Trenc. A més, es varen posar en contacte amb els agents ambientals, que ara disposen d'un vídeo com a prova. El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern, Miquel Mir Gual, ha assegurat que el missatge que dona la Conselleria de Medi Ambient és clar: "S'han acabat les activitats privades i comercials en zones protegides". A més, ha recordat que la direcció del parc pot donar autoritzacions, però primer cal determinar si té o no una afecció ambiental. D'altra banda, si es tracta d'una activitat comercial, s'ha de pagar una taxa.

L’estudi 'Anàlisi de l’evolució històrica de la línia de costa de la platja del Trenc' apuntava que els principals fets que han alterat l’ecosistema del Trenc han estat l’afluència excessiva d’usuaris, uns accessos no regulats, una neteja mecànica i la retirada inadequada de les bermes de posidònia, la construcció de quiosquets en el front dunar i la manca d’ordenació i gestió integral de l’espai. Tot plegat ha donat lloc a un accelerat procés de degradació de la zona. Així i tot, la nova categoria com a Parc Natural tractarà de canviar aquesta situació.

D'altra banda, com ja va explicar l'ARA Balears, més de vint anys de trobades entre desconeguts per mantenir relacions sexuals al sistema dunar del Parc Natural del Trenc, d’estiu a hivern, han potenciat la degradació d’aquest ecosistema. El Trenc és el sistema dunar més fràgil de l’illa i ja rep milions de visitants cada any per la seva projecció internacional –és una de les platges mallorquines més famoses. El fet que, a més, sigui un punt de trobada per a relacions sexuals ocasionals multiplica els efectes erosius de la pressió humana que la nova direcció del parc tractarà de controlar.

stats