Societat 20/01/2020

Terraferida demana la suspensió de llicències a Deià per frenar l'especulació urbanística

Remarquen que el municipi té actualment el doble de places turístiques que habitants

Ara Balears
2 min
Imatge de Deià

PalmaTerraferida ha demanat a l'Ajuntament de Deià que decreti una suspensió de llicències al proper ple municipal per frenar l'especulació del sòl. A través d'un comunicat, l'organització ha "celebrat" que la nova majoria municipal, a través del batle, hagi expressat públicament la seva voluntat de revisar el planejament urbanístic amb criteris de racionalitat i orientació social, però ha alertat que sense una suspensió de llicències es podria produir una allau de peticions de llicències de construcció.

Deià ha tingut els darrers anys un desenvolupament urbanístic i turístic desmesurat que ha transformat el poble. Per a Terraferida, les causes més importants "són, precisament, un planejament urbanístic desenvolupista i la transformació de centenars d'habitatges en establiments turístics". "Els darrers anys els veïns s'han organitzat i manifestat contra aquest procés, que urbanitza més el poble a la vegada que n'expulsa els habitants. Recordem que el municipi té encara 7,7 hectàrees urbanitzables amb capacitat per edificar 350 nous habitatges i una població potencial de 881 nous habitants", ha remarcat en el comunicat.

Exceptuant Escorca, que té una configuració singular, Deià és el municipi de tota la serra de Tramuntana que té més superfície edificable per habitant. De fet, el potencial de creixement poblacional és exorbitant, d'un 142% respecte de la població actual, tot plegat sense contar el sòl rústic edificable, el creixement sobre l'urbà consolidat i les places il·legals. Terraferida ha recordat que Deià té en l'actualitat 617 habitants i una tendència a perdre residents des de fa anys, tot i que no s'ha aturat de créixer urbanísticament.

Actualment, segons Terraferida, Deià té el doble de places turístiques que habitants. El municipi tenia l'any 2019 1.138 places turístiques legals, de les quals 458 són hoteleres. És gairebé el doble que la població resident, sent el municipi de la serra de Tramuntana amb la desproporció més gran entre places turístiques i residents.

Terraferida ha finalitzat el seu comunicat "encoratjant" l'Ajuntament a revisar el planejament amb criteris ecològics i socials. "Cal decretar una suspensió de llicències per evitar operacions urbanístiques com Petit Deià o les que hem vist a altres pobles de la Serra com Bunyola i Puigpunyent, on la revisió del planejament sense mesures de contenció suficients ha acabat reactivant noves urbanitzacions", han sentenciat.

stats