Societat 13/06/2020

Terraferida afirma que les hectàrees protegides pel decret de territori són 5.251 i no les 51.700 que diu el Govern

Els ecologistes asseguren que el 50% de les parcel·les ja estan construïdes i que dins les zones a protegir se n'inclouen d'inundables, platges, carreteres, camps de golf i fins i tot un parc aquàtic

M. Fuster
3 min
Jaume Adrover portaveu de Terraferida

PalmaTerraferida afirma que el Decret llei 9/2020 de mesures urgents de protecció del territori no protegeix el sòl rústic tal com va explicar el Govern. Per ells, la protecció és anècdòtica i creuen que es pot veure com una venuda de fum. Afirmen que les xifres són considerablement inferiors a les que va dir l'Executiu balear. L'organització ha explicat que ha fet una feina de recerca i contrast, arran de la qual afirmen que no es protegeixen les 51.700 hectàrees anunciades, sinó 5.251. I és que, entre d'altres coses, han vist que el 50% de les parcel·les ja estan construïdes i que s'inclouen dins la protecció platges, carreteres, zones inundables i fins i tot un parc aquàtic.

Els ecologistes, en la roda de premsa, han mostrat un tuit de MÉS per Binissalem en el qual es destacava la feina feta per MÉS per Mallorca per aconseguir una protecció que ells consideren ínfima. El portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, ha lamentat que "membres sobretot de MÉS varen dir que es tracta d'una protecció històrica". També ha assegurat que s'ha reunit i ha parlat amb membres del Govern per mirar d'esmenar aquest decret, que entrarà al Parlament dimarts que ve, però diu que no han aconseguit el compromís polític necessari per fer-ho possible.

Entre les proteccions que més criden l'atenció, expliquen els ecologistes, hi ha la platja del port de Pollença, la de Santa Ponça, el parc aquàtic que hi ha Alcúdia, camps de golf, una pista de karts de Magaluf, el quarter d’infanteria de Son Suredeta i un pinar ja destruït per la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos.

L'organització Terraferida ha calculat amb detall les parcel·les i superfícies realment afectades mitjançant un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG). Aquesta eina permet superposar les capes d'informació (cadastre, APR, altres figures de Sòl Rústic Protegit, etc.) i comprovar que les parcel·les que passen a ser inedificables amb el decret llei són 1.489, que ocupen 5.251 hectàrees. "Per la desconfiança i prevenció, en vàrem mirar la lletra petita i ens vàrem trobar això", diu Jaume Adrover, portaveu de l'entitat. Així, afirmen que la superfície total de sòl rústic inedificable augmenta només un 1,4%, no un 15% com va dir el Govern. A continuació es poden veure els mapes comparatius del que diu el Govern que el decret ha protegit i, en un segon mapa, el que diuen els ecologistes que realment s'ha protegit (marcat en vermell). Les zones més amples corresponen a zones inundables

Mapa de Terraferida sobre les hectàrees que diu el govern que han quedat protegides pel decret de territori
Mapa on Terraferida mostra les hectàrees que creu que realment queden protegides amb el decret de territori

Gairebé una quarta part de les parcel·les protegides a Mallorca (346) corresponen a una zona inundable del municipi de Campos. Els altres dos municipis amb un nombre significatiu de parcel·les protegides són Palma (135), al Prat de Sant Jordi, i sa Pobla (60 parcel·les). Aquestes tres àrees inundables suposen més d’un terç de la superfície protegida pel decret llei, tot i que en bona part ja està edificada.

Adrover ha assenyalat que si no es fa res per impedir-ho, "l’agricultura no pot competir amb l’urbanisme". Així, lamenta que a Mallorca "s’està pedernt molta diversitat i tota la cultura arrelada a foravila". L'ecologista recorda que Menorca sí que va optar per protegir el sòl rústic i "no s’ha enfonsat enconòmicament, sinó al contrari".

stats