Erupció a La Palma

Tercer dia de silenci del volcà de La Palma

Els científics demanen prudència i diuen que cal esperar 10 dies per donar l'erupció per tancada

ARA
1 min
Vista aèria del volcà Cumbre Vieja, a Tacande, a l'illa canària de La Palma. El volcà ha mostrat el primer senyal que podria arribar a la seva fi després de gairebé tres mesos

BarcelonaDesprés de pràcticament tres mesos en erupció, el volcà Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, fa tres dies que mostra senyals d’esgotament. Ja no hi ha vibracions provocades pel magma volcànic, fa hores que no treu lava i emet menys gasos. També ha baixat la sismicitat.

El silenci del volcà té expectants els científics, que encara no volen donar l’erupció per tancada ni el volcà per apagat. Caldrà que passin com a mínim 10 dies a partir d’aquesta baixada d’intensitat per veure si l’aturada és només transitòria o bé –si les dades d’aquestes últimes hores es consoliden– si ja es pot començar a parlar del final de l’erupció.

Hi ha alguns elements que fan pensar als vulcanòlegs que alguna cosa està canviant. Només unes hores abans que les vibracions i la lava s'aturessin, el volcà va desprendre un alt nivell de diòxid de carboni i de sofre, un fet inusual fins ara. Això fins i tot va provocar que els 33.000 veïns d'El Paso, Los Llanos i Tazacorte haguessin de confinar-se durant hores.

Ara, sense el fum que ha predominat la majoria de dies, la imatge del nou edifici volcànic s’alça imponent allà on abans no hi havia res.

Aquest divendres el consell de ministres té previst aprovar un nou paquet d’ajudes per als afectats per l’erupció. Aquest paquet té per objectiu millorar les ajudes en habitatge i també les ajudes directes per als agricultors, ramaders i pescadors afectats.  

stats